Hoe groot is het obesitas-probleem?

dinsdag 02 december 2014 Leestijd: 1 min.

2014-12-2 - Cijfers en statistieken /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 02 december 2014 Leestijd: 1 min.

We zijn net gestart met ons onderzoek en dus eerst de vraag: hoe groot is het obesitas-probleem eigenlijk? Ik maak het mijzelf niet te moeilijk en pak de statistieken er bij. Voor landelijke cijfers moet je dan naar TNO of het CBS. TNO’s landelijke groeistudie is maar eens in de zoveel jaar (2010 was de laatste), dus voor de laatste trend moet je naar het CBS. Hier de ontwikkeling van de laatste 30 jaar.

Dit is best overtuigend, toch? Overgewicht neemt toe. Maar geldt dat ook voor de jeugd?

Ook hier zie je een stijging, maar die lijkt minder spectaculair. De trend is ook grillig. Zou dat komen omdat het CBS zich baseert op metingen van ouders? Kinderen echt wegen, zoals TNO doet, is natuurlijk betrouwbaarder. Het CBS waarschuwt zelf dat haar methode het percentage overgewicht kan onderschatten.

In 2013 neemt overgewicht ineens weer af. Geen zorgen meer dus? Niet volgens staatssecretaris Van Rijn. Hij noemde overgewicht onlangs nog één van de grootste gezondheidsproblemen.

“In de leeftijd van 4 tot 20 jaar heeft één op de 8 Nederlanders overgewicht. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van de kinderen en de jongeren maar ook voor het sociaal en psychisch welbevinden. Daarnaast hebben zij ook een grotere kans op te groeien tot volwassenen met (ernstig) overgewicht met alle (gezondheids)gevolgen van dien.”

Toch maakt het wel uit hoe je kijkt. Neem je de groep van 20 tot 25 jaar er bij, dan ziet het er erger uit. Zoom je in op een bepaalde wijk, dan wordt het beeld soms ook treuriger. In de Tilburgse wijk Stokhasselt is één op de drie kinderen te zwaar.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Dikke Kinderen
Verkenning Research Opnames Uitzending

111 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We gaan op zoek naar de hoofdrolspelers in de strijd tegen obesitas. Onze vraag is of we het overgewicht bij jongeren wel goed aanpakken. Wat veroorzaakt overgewicht, welke maatregelen moeten genom...
Alles over dit onderzoek