Hoe gaan windmolenbouwers om met omwonenden?

zondag 01 november 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-12-22 om 14.31.13 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zondag 01 november 2015 Leestijd: 2 min.

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hieronder onze actuele oproepen.

‘250 tram-en buschauffeurs ziek door hun werk’

Theo van Wijnkoop en Leen Stikvoort van het Comité Asbest en Dieseldampen GVB Amsterdam (CAD) nemen contact met ons op. De twee rasechte Amsterdammers met het hart op de tong zagen onze laatste uitzending in het dossier Ziek door mijn werk over beroepsziekten bij de brandweer. Naar aanleiding van die uitzending stuurt de Amsterdamse burgemeester Van der Laan een brief naar de gemeenteraad waarin hij zegt bij de Haagse politiek te gaan pleiten voor erkenning van kanker als beroepsziekte bij de brandweer. Juist die inzet en ondersteuning van burgemeester Van der Laan wil het CAD ook.

Stikvoort en Wijnkoop voeren al 3 jaar een strijd met hun voormalige werkgever. Volgens hen zijn mogelijk ruim 250 bus- en trambestuurders ziek geworden door asbest of als gevolg van het werken in dieseldampen. ‘Van de monteurs is nog maar een enkeling in leven en bij de buschauffeurs is er een kaalslag. En de mensen die nog wel in leven zijn hebben COPD of kanker.’

De mannen leggen uit hoe het er ’s ochtends aan toe ging bij het ophalen van de bus: ‘Je moet je voorstellen dat in die garage in Amsterdam er 150 diesels stonden te dampen, het stond daar zwart van de rook. Dat kan niet goed zijn.’

Beeldmateriaal diesellampen

Dieseldampen als oorzaak van een beroepsziekte. Hoe terecht is deze claim? En wat vinden het GVB en de gemeente van de beweringen? We zijn op zoek naar mensen die beeldmateriaal (foto’s of eventueel video’s) hebben van de diesels die staan te dampen in de garage. We zoeken ook mensen die bij een openbaar vervoersbedrijf gewerkt en vermoeden dat ze ziek zijn geworden door uw werk? Of bent u deskundig op het gebied van dieseldampen? Tips zijn welkom via tip insturen of via ons tipformulier.

Compensatie voor windwolens

We onderzoeken de praktijken van windmolenbouwers: hoe gaan ze met de omwonenden om? Worden zij gecompenseerd voor de geleden schade en overlast, bijvoorbeeld door de waardedaling van hun huis of geluidshinder? En hoe wordt al dat compensatiegeld verdeeld? We verdiepen ons in windpark de Hoevensche Beemden in het Brabantse Hoeven. Hoe ging Eneco daar met de omwonenden om? Heb jij ervaring met compensatie voor schade of overlast door windmolens? Meld het ons.

‘Jeugdwet en schending privacy’

We krijgen veel tips binnen over de nieuwe Jeugdwet. Tipgevers vertellen ons dat privacy gevoelige informatie van kinderen op de bureaus belandt van ambtenaren, die de medische dossiers moeten beoordelen. We willen voor ons nieuwe onderzoek in contact komen met mensen die de nieuwe jeugdwet moeten uitvoeren. Bent u ambtenaar en heeft u te maken met privacy gevoelige medische gegevens van kinderen of jongeren in uw gemeente, vertel ons uw ervaring. Of mail naar tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Weekupdate
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hier elke week onze actuele oproepen en help ons verder. Want ons onderzoek begint bij jou!
Alles over dit onderzoek