Hoe effectief is de zomerschool?

dinsdag 01 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Jaap Dronkers, onderwijssocioloog /

Evita Bloemheuvel

editor

@Evita Bloemheuvel

dinsdag 01 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Nederland staat al jaren hoog in de ranglijsten als het om zittenblijven gaat. Bijvoorbeeld in het schooljaar 2013-2014 bleven er 21.985 leerlingen zitten. Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs is gebleken dat zittenblijven niet effectief is. Om ervoor te zorgen dat minder scholieren een jaar over moeten doen, kwam staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker een paar jaar geleden met het landelijk initiatief zomerscholen.

In 2014 verscheen een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de zomerschool. ‘Een effectieve interventie tegen zittenblijven,' staat er op de voorkant van het onderzoek. Onderwijssocioloog Jaap Dronkers denkt hier anders over. Hij gelooft niet in deze ‘tijdelijke oplossing’.

Op langer termijn twijfelachtig

Het zomerscholen initiatief ziet er op het eerste gezicht goed uit. De Nederlandse belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voorgezet onderwijs (VO-Raad) vermeldt op hun website dat afgelopen zomer 83% van de deelnemende leerlingen alsnog over mocht naar het volgende leerjaar. Daarnaast legt de VO-raad uit dat het overgrote gedeelte van de leerlingen de schoolcarrière met een diploma afrondt. Jaap Dronkers vindt het effect van de zomerscholen op langer termijn twijfelachtig. Uit onderzoek blijkt volgens Dronkers dat 25% van de leerlingen alsnog zakt voor het eindexamen. ‘We geven leerlingen een kans en dat is goed voor het slagingspercentage,' aldus Dronkers.

'Ik vind het erg knap als je iets kan bijspijkeren in twee weken wat driekwart jaar niet kan.’

Jaap Dronkers kritisch over evaluatie

De onderwijssocioloog geeft tijdens een discussie met D66-kamerlid Paul van Meenen op NPO Radio 1 aan dat een groot gedeelte van de onderwijzers niet officieel bevoegd is. Er staan volgens hem zelfs studenten voor de klas in plaats van docenten. Ook trekt hij het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in twijfel. Volgens Dronkers is de evaluatie van het rapport slecht.

Eindexamens

Komende zondag 6 maart meer over contracten, zittenblijven en afstromen in het voortgezet onderwijs. NPO2, 22:23 uur. Ben jij ook wel eens blijven zitten en/of heb je ervaring met de zomerschool? Meld het ons: tip insturen

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Eindexamens
Verkenning Research Opnames Uitzending

50 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Evita Bloemheuvel

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie een goede middelbare school zoekt heeft hem zo gevonden. Want alle schoolprestaties worden bijgehouden. Vooral het slagingspercentage speelt een grote rol. Maar wat zegt dat cijfer? Is een scho...
Alles over dit onderzoek