'Hoe dump ik een beroepszieke werknemer?'

donderdag 19 december 2013 Leestijd: 2 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

donderdag 19 december 2013 Leestijd: 2 min.

Werknemers die door hun werk ziek zijn geworden zijn maar lastig en duur voor een werkgever. Die wil vaak zo snel mogelijk van ze af. En zo ingewikkeld is dat niet, schrijft een jurist die het zelf aan den lijve ondervond. Want het gebeurt ook hoog opgeleide werknemers…

Het voornaamste is wat mij betreft dat het in de huidige situatie voor slechte werkgevers te eenvoudig is om met ziekteuitval bedreigde werknemers te dumpen. Het is mij als jurist/advocaat overkomen terwijl ik normaliter toch echt niet simpel ben en de kaas niet van mijn brood laat eten.

De aanpak is heel simpel, je doet werkelijk niets aan preventie (bijvoorbeeld geen ri&e: risico, inventarisatie en evaluatie) want de inspectie controleert toch niet en je werknemers weten van niets en/of zijn te druk om over arbeidsomstandigheden na te denken. Met andere woorden: je pleegt ongestraft roofbouw op je personeel.

Dreigt dat vervolgens toch fout te gaan dan zet je ze eerst onder druk (lees: dreig met bijvoorbeeld ontslag op staande voet) om akkoord te gaan met ontbinding, met wederzijds goedvinden. Uiteraard zonder enige vergoeding.

Weigert er dan toch nog iemand "vrijwillig" te vertrekken, dan voer je de druk behoorlijk op (lees: treiteren en pesten). Leidt ook dat nog niet tot vertrek, meldt werknemer zich zelfs ziek en concludeert de bedrijfsarts onverhoopt arbeidsongeschiktheid, dan doe je gewoon niets aan verzuimbegeleiding of re-integratie. De bedrijfsarts zet je ondertussen onder druk, je negeert zijn diagnose en blijft er op hameren dat sprake is van een arbeidsconflict en dat dient te worden gedemedicaliseerd. Gelukkig delegeert de arts veel aan medewerkers van de arbodienst want die zijn nog eenvoudiger te bewerken.

De arts verschuilt zich vervolgens achter de vermeende zelfredzaamheid van de werknemer als gevolg van een hoog opleidingsniveau.

Maar men vergeet dat de werkgever een voorsprong heeft wat betreft de Wet Poortwachter. De werknemer kan best hoog opgeleid zijn, maar heeft met ziekte (door het werk) nog nooit te maken gehad en geen idee van voorschriften, rechten en plichten. Door die ziekte, de uitputting en verwarring, is de werknemer niet meer in staat helder te denken, de emoties onder controle te houden. En zijn er door een burn-out en/of depressie diepe gevoelens van onzekerheid en schaamte.

Kortom, wat mij betreft gaan we zo snel mogelijk naar een daadwerkelijk onafhankelijke en deskundige bedrijfsarts, wiens taken beter zijn ingevuld en die de verplichting heeft om de werknemer te informeren.

(jurist, oud-advocaat)

Weet u hier meer over? Of heeft u hier ervaring mee? Tip de redactie!

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek