Het vakantiepark als laatste strohalm - tot je daar óók weg moet

donderdag 15 februari 2018 Leestijd: 2 min.

Een Brabants vakantiepark / Uitzending Huurdersproblemen

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

donderdag 15 februari 2018 Leestijd: 2 min.

‘Ik ben niemand tot last, de gemeente niet, niemand niet. Bovendien is dit de enige manier waarop ik kan wonen zonder in de schulden te komen.’ In onze uitzending over Huurdersproblemen vertelt Annette Groen, bewoonster van een vakantiepark in Brabant, over haar situatie. Na het overlijden van haar man blijft ze alleen achter met een schuld, en ziet ze geen andere mogelijkheid dan in een vakantiewoning te gaan wonen. Om zo, door de lage woonlasten, haar schuld af te kunnen betalen. Maar wat gebeurt er op het moment dat er door de gemeente wordt gehandhaafd, en je je ook je vakantiehuis moet verlaten?

Na onze uitzending krijgen we een aantal berichten van mensen die vanuit woningnood op een vakantiepark terecht gekomen zijn. Een tipgever mailt ons: ‘Vanwege ziekte mijn huis moeten verkopen, omdat er onvoldoende inkomen was. Sinds enkele maanden wordt mijn chalet wekelijks gecontroleerd door een ambtenaar van de gemeente. Uitkomst: ik moet hier op last van een dwangsom na een half jaar vertrokken zijn. Inschrijfduur huurwoningen in mijn regio: tien jaar.’

Vrienden en familie niet met probleem opzadelen
Een andere tipgever schrijft ons dat ze in een vakantiehuis terecht is gekomen, omdat bij een vriendin wonen negatieve financiële consequenties met zich meebrengt. ‘Ik woon na mijn scheiding in een vakantiehuis waar ik over twee weken uit moet. Mijn spullen konden gelukkig worden opgeslagen bij mijn ex-man. Maar waar ik zelf heen moet, weet ik niet. Een vriendin van mij heeft aangeboden dat ik een tijdje bij haar mocht wonen. Maar toen kwamen we erachter dat dat zou betekenen dat zij gekort wordt op toeslagen die zij ontvangt. Dat wil ik natuurlijk niet.’ 

Verloedering op parken
Het zijn niet alleen bewoners van vakantieparken die ons mailen. We komen ook in contact met een eigenaar van een vakantiepark. Hij schrijft dat ‘er helaas veel te weinig huurwoningen zijn in deze regio. Daarom kloppen mensen noodgedwongen aan bij ons. Wij worden daar nu voor gestraft met dwangsommen. Ik begrijp eerlijk gezegd niet hoe dat kan, omdat er voor deze mensen in mijn ogen geen reëel alternatief is op de woningmarkt.’ 
Gemeenten hebben ondertussen zo hun eigen redenen om streng te handhaven. Ze willen verloedering op vakantieparken voorkomen. Bovendien is het wonen op een vakantiepark in veel gevallen bij wetgeving verboden, omdat recreatieparken alleen recreatief gebruikt mogen worden.

Speeldveld in kaart
In ons vervolgonderzoek naar ‘Huurdersproblemen’ willen wij dit speelveld in kaart brengen. Is het terecht dat gemeenten handhaven op permanente bewoning als inwoners zoveel moeite hebben om een betaalbare huurwoning te vinden? Of kunnen gemeenten niet anders omdat er anders te grote veiligheidsproblemen ontstaan op dit soort vakantieparken en ze aan verloedering ten onder gaan?

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Woon jij of heb jij een vakantiepark? Of handhaaf je op parken? Reageer!

Wij zijn op zoek naar mensen die uit woningnood op zo’n vakantiepark of camping terecht gekomen zijn. Of ben je eigenaar van zo’n locatie en heb je met dit vraagstuk te maken? Of: kom je als handhaver bij de gemeente op campings en wil je je ervaring met ons delen? Reageer!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek