Het prijskaartje van beugels: een gevoelig onderwerp

zaterdag 21 maart 2015 Leestijd: 2 min.

Beugel 2_1 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

zaterdag 21 maart 2015 Leestijd: 2 min.

Hoe zit het kostenplaatje van beugels in elkaar? En begrijpen ouders van beugeldragers eigenlijk wel waar ze precies voor betalen? We bellen patiëntenfederatie NPCF. Daar heeft men meldingen binnen gekregen van ouders van beugeldragers. Bijvoorbeeld deze:

‘Mijn orthodontist sluit mij als klant gewoon buiten. Afspraken worden bewust zo ingepland dat de behandeling vertraging oploopt, op meer rekeningen te kunnen sturen.’

De Consumentenbond

We duiken in de wereld van slotjes en brackets en beginnen ons onderzoek bij de Consumentenbond. Herkent men daar het beeld dat de tipgever ons schetst? De persvoorlichter van de Consumentenbond slaat er meteen op aan.

Ja, de Consumentenbond heeft tips gekregen van orthodontisten zelf en van klanten die hun rekeningen niet begrijpen en het idee hebben dat ze teveel betalen. Maar helemaal de vinger op het probleem leggen, dat kunnen ze bij de Consumentenbond nog niet. Daarom willen ze graag consumenten bevragen op dit onderwerp. We willen graag de krachten bundelen, en zo ontstaat het idee van een meldpunt over de kosten van beugels.

Maar voor we daarmee beginnen, gaan we verder op onderzoek uit.

De verzekeraars

We bellen met de drie grootste zorgverzekeraars: Achmea, VGZ en CZ. Allemaal met dezelfde vraag: herkennen jullie het beeld en zo ja, welke verklaring zit erachter?

De drie verzekeraars kunnen ons niet meteen antwoord geven. En óf ze ons een interview willen geven, kunnen ze ons dus ook nog niet zeggen. Ze starten met een zogenaamde ‘query’: een business analist gaat met onze vragen naar beschikbare data kijken. We wachten af waar de verzekeraars mee komen.

KNMT en de Nederlandse Vereniging voor Orthodontisten

Als we verder bellen in de wereld van de orthodontie, merken we meteen dat het thema gevoelig ligt. De orthodontistenvereniging was bepaald niet blij met de tariefdaling die door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) was opgelegd. Dezelfde kwaliteit leveren voor zoveel minder geld, dat kón gewoon niet, volgens tandartsenvereniging KNMT en de Nederlandse Vereniging voor Orthodontisten. Hoe zal een nieuwe kritische noot vallen bij die clubs? En hebben ze een punt?

De zorgverzekeraars geven intussen aan het beeld te herkennen, maar hun onderzoeken lopen nog. We vragen of ze ons te woord willen staan als de details bekend zijn. Ook dat ligt gevoelig. Verzekeraars moeten contracten afsluiten met orthodontisten, en een verstoorde relatie helpt daarbij bepaald niet.

Achmea, VGZ en CZ denken na over ons interviewverzoek. We leggen contact met de NZa. Wat zou de zorgautoriteit ervan vinden als blijkt dat de tariefdaling niet heeft geleid tot een daling van de kosten van beugels? We komen erachter dat zij bezig is met een rapport over dit onderwerp. Wéér wordt ons duidelijk: het onderwerp leeft.

De verzekeraars komen één voor één over de brug. Zij geven aan dat ze in hun cijfers zien dat beugels steeds vaker in twee ‘zittingen’ worden geplaatst. Waar vroeger één afspraak vaak genoeg was voor het plaatsen van een beugel, wordt dat nu steeds vaker in twee stappen gedaan. Dat kost 250 euro per beugel extra.

Bovendien zien de verzekeraars dat er vaker voor de duurdere, luxere beugels wordt gekozen. Zij zien hun kosten stijgen en patiënten betalen meer.

Maar misschien is er een reden voor? Zo zou het kunnen dat er nieuwe medische inzichten zijn in de wereld van de orthodontie. Onze presentator Teun van de Keuken voelt tandartsenvereniging KNMT aan de tand over de oplopende kosten van beugels.

Komende zondag (22.35 uur op NPO 2) is dit te zien in onze uitzending.

Oproep aan u

We hebben inmiddels informatie vanuit allerlei hoeken over dit onderwerp. Maar wat we nog nodig hebben zijn ervaringsverhalen over de beugelbehandeling.

We willen graag weten of het de consumenten of de orthodontisten zijn die de beugels kiezen. En daarnaast ook: hoe worden consumenten voorgelicht? Weten ze dat er meerdere mogelijkheden zijn met verschillende prijskaartjes?

Heeft u een keuze gekregen tussen een goedkopere en een duurdere variant? Werd de beugel van uw kind in één of twee keer geplaatst? En bent u tevreden over de manier waarop u bent voorgelicht door uw orthodontist?

Laat het ons weten!

Lees meer over

Gezondheid en zorg Orthodontie
Verkenning Research Opnames Uitzending

45 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Een mond vol rechte tanden is tegenwoordig de norm. Maar wat kost een beugel eigenlijk? Ondanks een flinke tariefkorting voor orthodontisten stijgen de kosten per beugel. Hoe kan dat?
Alles over dit onderzoek