Onderzoek Plastic recycling

Het plastic waar deze 'kliko’s' van gemaakt zijn, was zogenaamd niet recyclebaar: “Maar we hebben gewoon doorgeduwd”

zondag 07 juni 2020 Leestijd: 3 min.

'Kliko's' van gerecycled plastic / foto: Zeeuwse reinigingsdienst ZRD

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zondag 07 juni 2020 Leestijd: 3 min.

Het zat Paul Marinissen, directeur van de Zeeuwse reinigingsdienst ZRD, niet lekker dat een groot deel van het plastic huishoudelijk afval in de verbrandingsoven belandde. Boterkuipjes en andere plastic verpakkingen zijn namelijk heel lastig te recyclen. Hij kreeg, samen met anderen, fabrikanten zo ver om er gerecyclede afvalcontainers (‘kliko’s’) van te maken.

Deze zogenoemde minicontainers, worden voor 98 procent gemaakt van gerecycled plastic. Een groot deel daarvan komt van huishoudelijk plastic afval. Makkelijk ging het allemaal niet, vertelt Marinissen, als we hem spreken voor ons onderzoek over Plastic recycling. “Dit is pas gelukt na jaren strijd met de containerbranche, die eerst aangaf dat dit niet mogelijk was en veel duurder zou zijn dan van nieuw materiaal.”

De plastic recycling heeft het op dit moment moeilijk. De markt wordt al een tijdje overspoeld door spotgoedkoop, nieuw plastic waar plastic-recyclers nauwelijks tegen kunnen concurreren. Marinissen wil graag laten horen dat er ook succesjes worden geboekt. 

lees ook: Plastic-recycler: “We hebben de mond allemaal vol van duurzaam en groen, totdat het geld gaat kosten” dinsdag 12 mei

“Kan niet, gaat niet, lukt niet”

Het reinigingsbedrijf begon in 2016 in Zeeuwse gemeenten met het apart inzamelen van huishoudelijk plastic afval. ”In het huishoudelijk afval zitten veel plastic folies, opgebouwd uit verschillende laagjes, waar je ‘moeilijk iets mee kan’. “De harde plastics, bijvoorbeeld flacons, kan je veel makkelijker verwerken tot recyclaat (gerecyclede plastic korrels, red.), dan die plastic folies. We wilden daar graag een oplossing voor vinden.”

In het begin zagen de fabrikanten van minicontainers vooral veel beren op de weg. Afvalcontainers van gerecycled plastic zouden veel minder lang meegaan, minder sterk zijn en bovendien veel duurder. Twee consultatierondes met gemeenten en fabrikanten waren ervoor nodig voordat daar enige beweging in kwam. “Het staat me nog heel goed bij dat al die producenten zeiden: “Dat kan niet, dat gaat niet, dat lukt niet en we willen niet! Jullie weten niet wat je vraagt!” Hoe het dan toch gelukt is? “Wij hebben gewoon doorgeduwd.”

"Op het moment dat het gaat om aantallen van 100.000 of meer, dan blijken ze het ineens allemaal wel te kunnen”Paul Marinissen, directeur Zeeuwse reinigingsdienst ZRD

lees ook: Waarom zo weinig plastic producten uit gerecycled materiaal bestaan: “Het mag geen afbreuk doen aan de functie” dinsdag 02 juni

 

“Dan blijken ze het ineens wel te kunnen”

Wat volgde was een Europese aanbesteding waar fabrikanten van minicontainers op konden inschrijven. Er werd een rekenformule ontwikkeld om extra punten toe te kennen aan fabrikanten die containers met een hoog percentage recyclaat konden leveren. “Tot onze verrassing konden ineens alle leveranciers gerecyclede containers leveren, de ene met een nog hoger percentage recyclaat dan de andere. En uiteindelijk voor een prijs die nog lager is dan de niet-gerecyclede containers die we hadden. Op het moment dat het gaat om aantallen van 100.000 of meer, dan blijken ze het ineens allemaal wel te kunnen.”

De producent die de opdracht binnensleepte, laat de minicontainers onder meer maken in een fabriek in Langres in Frankrijk en in Duitsland. “We wilden met eigen ogen zien dat ze het recyclaat toepassen. Met een spuitgietmachine maken ze splinternieuwe containers”, vertelt Marinissen enthousiast. “We zijn heel content over de container die we hebben. We hebben die aan allerlei duurproeven blootgesteld om de kwaliteit te boordelen. Zelfs ingevroren in de vriescellen van de vismijn in Vlissingen, om ze onder vorstomstandigheden uit te testen. De containers kwamen daar prima uit.”

“Druk nodig vanuit de overheid”

Marinissen is de eerste om toe te geven dat het makkelijker is om grijze minicontainers te maken van gerecycled plastic, dan bijvoorbeeld glanzende witte flacons voor wasmiddelen. Maar ook dat is niet onmogelijk. “Ik denk dat we gewoon door moeten zetten om de circulaire economie te stimuleren.” Maar zonder hulp van de overheid gaat dat nog lang duren, denkt hij. “Het is wenselijk dat er vanuit de overheid wat druk komt. Wat we nu missen is dat het ministerie van IenW (Infractructuur en Waterstaat, red.) eisen oplegt in de milieuwetgeving dat in producten eerst recyclaat gebruikt moet worden voordat je met virgin (nieuw plastic, red.) gaat werken. Nu gaan de producenten uit commercieel belang naar het goedkoopste en dat is virgin plastic. Die prijzen zijn belachelijk laag."

Meer weten? 

Wil je meer weten over wat er wel en niet gemaakt wordt van gerecycled plastic? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief of kijk maandag 8 juni naar De Monitor om 22:20 uur op NPO2! 

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

402 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek