Het zat Paul Marinissen, directeur van de Zeeuwse reinigingsdienst ZRD, niet lekker dat een groot deel van het plastic huishoudelijk afval in de verbrandingsoven belandde. Boterkuipjes en andere plastic verpakkingen zijn namelijk heel lastig te recyclen. Hij kreeg, samen met anderen, fabrikanten zo ver om er gerecyclede afvalcontainers (‘kliko’s’) van te maken.

 

Deze zogenoemde minicontainers, worden voor 98 procent gemaakt van gerecycled plastic. Een groot deel daarvan komt van huishoudelijk plastic afval. Makkelijk ging het allemaal niet, vertelt Marinissen, als we hem spreken voor ons onderzoek over Plastic recycling. “Dit is pas gelukt na jaren strijd met de containerbranche, die eerst aangaf dat dit niet mogelijk was en veel duurder zou zijn dan van nieuw materiaal.”

De plastic recycling heeft het op dit moment moeilijk. De markt wordt al een tijdje overspoeld door spotgoedkoop, nieuw plastic waar plastic-recyclers nauwelijks tegen kunnen concurreren. Marinissen wil graag laten horen dat er ook succesjes worden geboekt.

“Kan niet, gaat niet, lukt niet”

Het reinigingsbedrijf begon in 2016 in Zeeuwse gemeenten met het apart inzamelen van huishoudelijk plastic afval. ”In het huishoudelijk afval zitten veel plastic folies, opgebouwd uit verschillende laagjes, waar je ‘moeilijk iets mee kan’. “De harde plastics, bijvoorbeeld flacons, kan je veel makkelijker verwerken tot recyclaat (gerecyclede plastic korrels, red.), dan die plastic folies. We wilden daar graag een oplossing voor vinden.”

In het begin zagen de fabrikanten van minicontainers vooral veel beren op de weg. Afvalcontainers van gerecycled plastic zouden veel minder lang meegaan, minder sterk zijn en bovendien veel duurder. Twee consultatierondes met gemeenten en fabrikanten waren ervoor nodig voordat daar enige beweging in kwam. “Het staat me nog heel goed bij dat al die producenten zeiden: “Dat kan niet, dat gaat niet, dat lukt niet en we willen niet! Jullie weten niet wat je vraagt!” Hoe het dan toch gelukt is? “Wij hebben gewoon doorgeduwd.”

"Op het moment dat het gaat om aantallen van 100.000 of meer, dan blijken ze het ineens allemaal wel te kunnen”

Paul Marinissen, directeur Zeeuwse reinigingsdienst ZRD

lijken ze het ineens wel te kunnen”

Wat volgde was een Europese aanbesteding waar fabrikanten van minicontainers op konden inschrijven. Er werd een rekenformule ontwikkeld om extra punten toe te kennen aan fabrikanten die containers met een hoog percentage recyclaat konden leveren. “Tot onze verrassing konden ineens alle leveranciers gerecyclede containers leveren, de ene met een nog hoger percentage recyclaat dan de andere. En uiteindelijk voor een prijs die nog lager is dan de niet-gerecyclede containers die we hadden. Op het moment dat het gaat om aantallen van 100.000 of meer, dan blijken ze het ineens allemaal wel te kunnen.”

De producent die de opdracht binnensleepte, laat de minicontainers onder meer maken in een fabriek in Langres in Frankrijk en in Duitsland. “We wilden met eigen ogen zien dat ze het recyclaat toepassen. Met een spuitgietmachine maken ze splinternieuwe containers”, vertelt Marinissen enthousiast. “We zijn heel content over de container die we hebben. We hebben die aan allerlei duurproeven blootgesteld om de kwaliteit te boordelen. Zelfs ingevroren in de vriescellen van de vismijn in Vlissingen, om ze onder vorstomstandigheden uit te testen. De containers kwamen daar prima uit.”

“Druk nodig vanuit de overheid”

Marinissen is de eerste om toe te geven dat het makkelijker is om grijze minicontainers te maken van gerecycled plastic, dan bijvoorbeeld glanzende witte flacons voor wasmiddelen. Maar ook dat is niet onmogelijk. “Ik denk dat we gewoon door moeten zetten om de circulaire economie te stimuleren.” Maar zonder hulp van de overheid gaat dat nog lang duren, denkt hij. “Het is wenselijk dat er vanuit de overheid wat druk komt. Wat we nu missen is dat het ministerie van IenW (Infractructuur en Waterstaat, red.) eisen oplegt in de milieuwetgeving dat in producten eerst recyclaat gebruikt moet worden voordat je met virgin (nieuw plastic, red.) gaat werken. Nu gaan de producenten uit commercieel belang naar het goedkoopste en dat is virgin plastic. Die prijzen zijn belachelijk laag."