Het Monitor Debat: Wij/zij

donderdag 09 februari 2017 Leestijd: 2 min.

Foto: ANP /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

donderdag 09 februari 2017 Leestijd: 2 min.

We vroegen jullie de afgelopen dagen waarover ons vierde Monitor Debat moet gaan. Wat vinden jullie het belangrijkste onderwerp rond de verkiezingen? Klimaatverandering, Europa of integratie. Het is integratie geworden; het wij-zij-gevoel in de samenleving, of eerder het gebrek daaraan. Zo schrijft Michael van Roy op Facebook: ‘Ik heb het prima naar mijn zin met mijn eigen subgroep zonder anderen. Juist bij dat (verplicht) samen mengen gaat het fout aangezien we elkaars visie toch niet kunnen respecteren.’

In onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau wijzen Nederlanders ‘integratie en immigratie’ en ‘samenleven’ aan als belangrijkste problemen waar ons land op dit moment mee kampt. In het SCP-onderzoek ‘De sociale staat van Nederland 2015’ zegt 40 procent dat Nederland een prettiger land zou zijn als er minder immigranten zouden wonen. En 44 procent vindt de leefwijze van West-Europeanen en moslims onverenigbaar.

Grofweg is het integratiedebat te vatten onder 1 vraag: Moeten ‘zij’ zich aanpassen aan ‘ons’, of moeten we allemaal accepteren dat er nu eenmaal verschillen zijn? Dat laatste is het belangrijkste partijpunt van de nieuwe partij DENK. Zij pleit voor het afschaffen van de term integratie en voortaan te spreken over wederzijdse acceptatie.

Tot welke problemen leidt dit wij-zij-denken in de praktijk? Beide groepen ondervinden de gevolgen van deze botsende culturen. Zo voelen Nederlanders met een niet-Westerse achtergrond zich soms gediscrimineerd, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, of wanneer ze staande worden gehouden door de politie. Omgekeerd hebben veel witte Nederlanders het gevoel niet meer thuis te zijn in hun eigen land en durven homo’s op sommige plaatsen niet meer hand in hand over straat.

Burgerschapsonderwijs

Hoe brengen we deze groepen nader tot elkaar? Één van de oplossingen ligt volgens staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) op school. De Onderwijsinspectie kwam vorige week naar buiten met een onderzoek waaruit blijkt dat er onvoldoende aandacht wordt besteed aan de Nederlandse kernwaarden in het onderwijs. Sinds 2006 is het zogenoemde Burgerschapsonderwijs verplicht op middelbare scholen. Maar volgens de inspectie komen onderwerpen als democratie, homoseksualiteit, vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van geloof onvoldoende aan de orde in de les. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil de wet daarom aanscherpen. Tegen de Telegraaf zei hij: ‘Als leerlingen dat niet meekrijgen, moeten we niet gek staan te kijken dat extreme ideeën zich nestelen.’

Oproep

Wij zijn op zoek naar mensen die ervaring hebben met de gevolgen van dit ‘wij-zij-denken’. Word jij gediscrimineerd vanwege je afkomst? Voel je je niet meer thuis in je eigen wijk? Of ondervind jij de gevolgen op een andere manier? Laat het ons weten!

Lees meer over

Algemeen Debat: Wij/zij
Verkenning Research Opnames Uitzending

35 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau wijzen Nederlanders ‘integratie en immigratie’ en ‘samenleven’ aan als belangrijkste problemen waar ons land op dit moment mee kampt. Moeten ‘zi...
Alles over dit onderzoek