Het Monitor Debat over de arbeidsmarkt: Flex versus vast

zaterdag 07 januari 2017 Leestijd: 1 min.

Foto: ANP XTRA /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zaterdag 07 januari 2017 Leestijd: 1 min.

Het Monitor Debat is een nieuw programma van de makers van De Monitor. In aanloop naar de verkiezingen discussiëren we vier weken lang over maatschappelijk thema’s. We beginnen met de arbeidsmarkt.

Er zijn steeds minder werklozen in Nederland, maar ook minder vaste banen. In het dossier Flexwerk komen we al tegen dat die flexibele arbeidsmarkt echter niet voor iedereen gunstig uitpakt. Flexwerker Chantal bijvoorbeeld: ze heeft 3 banen en weinig werkzekerheid. ‘Ik kan geen stabiel bestaan opbouwen, heb geen fatsoenlijk pensioen en een huis kopen wordt heel lastig zonder vaste baan.’ Veel flexwerkers zijn ontevreden, omdat ze weinig kunnen bouwen aan een toekomst. De onzekerheid overheerst.

Toch is flexwerk volgens veel werkgevers essentieel voor onze welvaart. Bedrijven moeten snel kunnen inspringen op ontwikkelingen in de markt. En daarvoor is een flexibele schil van werknemers noodzakelijk. Ook omdat het ontslaan van vaste medewerkers nu nog lastig en duur is.


Oproep
Is flexwerk de toekomst? Of ondermijnen we met al dat tijdelijke werk de rechten van een groeiende groep werknemers? En werkt de Wet Werk en Zekerheid? In Het Monitor Debat discussiëren we hierover met werknemers in vaste en tijdelijke dienst, werkgevers, deskundigen en beleidsmakers. Heb je tips over dit onderwerp of wil je meediscussiëren, mail je verhaal naar tip insturen. Uitzending 30 januari, 21:00 uur, NPO2.

Lees meer over

Werk en inkomen Debat arbeidsmarkt
Verkenning Research Opnames Uitzending

78 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het Monitor Debat is een nieuw tv-programma van de makers van De Monitor. In aanloop naar de landelijke verkiezingen discussiëren we iedere week met jou over maatschappelijke thema’s. He...
Alles over dit onderzoek