‘Het is een grove schande dat de bedrijfsarts de link niet legde’

vrijdag 30 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Wim Eshuis /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

vrijdag 30 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Na onze laatste uitzending in het dossier Ziek door mijn werk melden zich zes brandweerlieden die net als Danny van Gelstwijk op relatief jonge leeftijd blaaskanker hebben gekregen. Ze vragen zich af of hun ziekte mogelijk ook door het werk is gekomen. In geen van de gevallen wordt er door de bedrijfsarts een mogelijk verband gelegd met het brandweerwerk. ‘Dat is een grove schande,’ vertelt onderzoeker beroepsziekten Wim Eshuis.

Eén van de mensen die reageert na onze uitzending over beroepsziekten bij de brandweer is Anthony Pratt. ‘Het verbaast mij dat de bedrijfsarts de link niet legde,’ zo vertelt de brandweerman. Pratt keek de aflevering wel drie keer terug, want ook hij heeft blaaskanker gehad. ‘Als je op internet zoekt op brandweer en kanker kom je pagina’s vol onderzoeken tegen. De bedrijfsarts had dat kunnen weten.’

De bedrijfsarts van Danny van Gelstwijk, de brandweerman die zijn verhaal deed in de uitzending, zag in eerste instantie het verband tussen zijn blaaskanker en het brandweerwerk ook niet. Tot ergernis van Van Gelstwijk: ‘Ik heb uiteindelijk de documenten en de rapporten die ik heb gevonden onder zijn neus gewreven. Toen is hij eigenlijk overstag gegaan om mij aan te melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten om het te laten onderzoeken.’ De vasthoudendheid van de Amsterdamse brandweerman blijkt niet voor niets, want het onderzoek wijst uit dat hij inderdaad een beroepsziekte heeft.

Waar ligt dit aan? Waarom is het niet de bedrijfsarts maar de werknemer zelf die de mogelijke link hier moet leggen met het werk? We vragen het aan onderzoeker Wim Eshuis (UvA). Hij is kritisch op de rol van de bedrijfsarts. ‘De focus ligt vooral op re-integreren en niet op uitzoeken waardoor iemand ziek is geworden,’ aldus Eshuis.


**Uitzending zondag 1 november**

Het onderzoek naar beroepsziekten gaat door. Zondag 1 november (NPO2, 22:40 uur) gaat de uitzending over de positie van de bedrijfsarts.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

599 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek