Het Groningse aardbevingsdossier in cijfers: dit wil je weten

woensdag 17 april 2019 Leestijd: 3 min.

Verzakt huis / ANP Foto

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

woensdag 17 april 2019 Leestijd: 3 min.

Hoeveel gas hebben we uit de Groningse bodem gehaald? Hoeveel aardbevingen zijn er sindsdien geweest? En hoeveel schademeldingen heeft dit opgeleverd? Op deze en andere vragen geven we antwoord voor ons onderzoek Heel Holland Zakt.

Maar eerst een spoedcursus Nederlandse gasgeschiedenis. In 1948 vond de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor het eerst aardgas in de Nederlandse bodem. Niet in Groningen, maar in Drenthe. Het Groninger-gasveld werd 11 jaar later ontdekt, op 29 mei 1959. Met een gasinhoud van bijna 3000 miljard kubieke meter behoort dit tot een van de grootste gasvelden ter wereld. Het boren begon in 1963. Nederlanders stapten massaal over van kolen op gas en binnen 10 jaar na de ontdekking van de gasbel was 75 procent van de Nederlandse huizen aangesloten op ons eigen Groningse gas. Niet alleen veel schoner, maar ook lucratiever. Want hoeveel aardgas hebben we uit de bodem gehaald? En wat levert dat eigenlijk op?

188 jaar gasgebruik

Sinds de ontdekking van het Groninger-gasveld is er ruim 2219,21 miljard kubieke meter aardgas gewonnen, zo meldt de NAM op haar website. Om dit even in perspectief te plaatsen: het totaal aan Nederlandse huishoudens verbruikte vorig jaar zo’n 11,79 miljard kubieke meter aardgas. Dit betekent dat het totaal onttrokken aardgas voldoende is om alle Nederlandse huishoudens ruim 188 jaar te voorzien in hun gasgebruik.

416,8 miljard euro gasbaten

De gaswinning heeft de Nederlandse staat flink wat geld opgeleverd. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek lopen de aardgasbaten van de afgelopen 60 jaar op tot ruim 416,8 miljard euro (uitgedrukt in prijzen van 2018). 

1366 aardbevingen

De eerste voorbode voor de aardbevingsproblematiek zoals we die vandaag de dag kennen, deed zich voor op Eerste Kerstdag 1986. Groningen wordt opgeschrikt door een aardbeving van 3.0 op de Schaal van Richter. Inmiddels is het bijna wekelijkse kost. Het aantal aardbevingen in de provincie Groningen staat momenteel op 1366 en in de afgelopen week vonden er nog 5 bevingen plaats, waarvan een van 3.4 op de Schaal van Richter. De zwaarste klap valt op 15 augustus 2012, met een aardbeving bij Huizinge van 3.6 op de Schaal van Richter. Bewoners zien hun muren in tweeën splijten en in één klap stromen de schademeldingen binnen.

Meer dan 100.000 schademeldingen

Sinds de opening van het eerste schadeloket in 2012 zijn er 100.838 schademeldingen binnengekomen. Dit blijkt uit een optelsom van cijfers afkomstig van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), het Centrum Veilig Wonen (CVW) en de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Mochten de termen je nu gaan duizelen: in twee eerdere artikelen omschreven we wie dit allemaal zijn en wat ze exact doen – of deden.

lees ook: TCMG, CVW, NCG, HRA: een poging om het Groningse aardbevingsdossier te doorgronden vrijdag 22 maart

17.000 niet-afgehandelde schades

We blijven even bij de cijfers. Van de 100.000 schademeldingen zijn er ongeveer 17.000 nog niet-afgehandeld, zo meldt de website van het nieuwste, onafhankelijke schadeloket: de TCMG. Hoewel het aantal wekelijkse schadebesluiten sinds kort een stijgende lijn laat zien, komen er ook zo'n 150 nieuwe schademeldingen per week bij – afgezien van de enorme pieken na een hevige aardbeving. De TCMG benadrukt dat een schadebesluit over meerdere meldingen kan gaan, maar toch lijkt de schadeafhandeling nog niet heel erg op te schieten. 

600 lopende Arbiterzaken

Daarnaast lopen er ook nog zo'n 600 schadegevallen bij de Arbiter Bodembeweging, een organisatie van oud-rechters die geschillen beslecht over aardbevingsschade. Deze zaken lopen vaak al enkele jaren en zijn onderdeel van de 6.200 ‘oude’ schadegevallen van vóór 31 maart 2017, die op verzoek van minister Wiebes van Economische Zaken afgehandeld moesten worden door de NAM.  

lees ook: Waarom het Groningse aardbevingsdossier ons allemaal hoofdpijn bezorgt dinsdag 26 maart

De NAM laat ons weten alle ‘oude’ schadegevallen’ een 'redelijk en billijk' aanbod te hebben gedaan, maar de meningen hierover blijken te verschillen. In de 600 openstaande schadedossiers is het nu aan de arbiters om het aanbod van de NAM te toetsen. De NAM zegt het oordeel van de arbiter te volgen, ook als zij in het ongelijk wordt gesteld. Naast deze arbiterzaken lopen er nog 26 schadezaken bij de civiele rechter, meldt de NAM.

Het kostenplaatje: 2,2 miljard euro

Inmiddels zul je je wel afvragen: wat heeft dit allemaal gekost? Volgens het laatste halfjaarverslag van de NCG is de rekening van het aardbevingsdossier Groningen inmiddels opgelopen tot 2,2 miljard euro. Hiervan is volgens de cijfers van de NAM zo’n 767,5 miljoen besteed aan schadeafhandeling. Hoeveel hiervan opgaat aan proces- en overheadkosten, dat staat er dan weer niet bij.

Wil je meer weten over de schadeafhandeling in Groningen? Kijk hier de uitzending terug van 21 april 2019 terug.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Opnames

Dat de gaswinning uit het grote Groningenveld voor schade heeft gezorgd, is inmiddels wel duidelijk. Bij de ruim 200 'kleine' gasvelden die Nederland rijk is, zouden de risico's op schade echter minimaal zijn. Maar lokale bewoners zijn daar niet zo zeker van. We zijn nu aan het filmen: Hoe het zit met de winning in kleine velden? Zijn de zorgen van lokale bewoners gegrond? Kijk 14 december naar onze uitzending (22:25 uur op NPO2).

Deel jouw ervaring 65 andere artikelen in onderzoek
1 weken tot de uitzending maandag 14 december 22:20u, NPO2

254 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen, en een uitzending over zwerfplastic. Daarna kwam ze terug als redacteur en startte ze o.a. een onderzoek naar de krimpende sociale huurvoorraad van Rotterdam.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek