‘Het gaat niet om goede werknemers, het gaat alleen maar om geld’

zondag 30 september 2018 Leestijd: 2 min.

UWV / ANP foto

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zondag 30 september 2018 Leestijd: 2 min.

Femke komt in de WW na twee tijdelijke contracten bij haar vorige werkgever. Gelukkig vindt zij vrij snel een nieuwe baan, maar tijdens haar sollicitatie doet haar nieuwe werkgever een merkwaardig voorstel. ‘Ik kreeg te horen dat ik na een tijdelijk contract van een half jaar overgedragen zou worden aan een detacheringsbureau.’ Zij maakt zich zorgen over de consequenties van deze constructie en benadert ons voor het onderzoek overname dienstverband.

Femke heeft te maken met een werkgever die een zogenoemde eigenrisicodrager is voor de WW. Een eigenrisicodrager is een werkgever die zélf opdraait voor de kosten van een werkloosheidsuitkering als een werknemer werkloos wordt in plaats van uitkeringsinstantie UWV. Werkgevers in het onderwijs en de overheid of semi-overheid zijn vaak eigenrisicodragers. Die bedragen voor de uitkering kunnen flink oplopen en om een financiële strop te voorkomen zoeken werkgevers naar slimme uitwegen om van dat risico af te komen.

Payroll-constructie

De werkgever biedt Femke een contract voor 26 weken, nét genoeg arbeidsduur om een WW-uitkering te krijgen, mocht zij werkloos worden. Maar door de overheveling naar een detacheringsbureau - haar nieuwe ‘werkgever’ - draait het UWV op voor de mogelijke kosten en níet haar huidige werkgever. ‘Ze willen geen risico, daarom willen ze mij overdragen aan dat detacheringsbureau.’ De banen in Femke’s vakgebied liggen niet voor het oprapen, dus zij accepteert het contract voor 26 weken en werkt inmiddels een aantal maanden voor deze werkgever. ‘Men wil met mij verder en is zeer tevreden, maar ik wil hierna geen contract als detacheerder. Dan zou ik in een payroll-constructie komen. Ik maak me daar zorgen over want ik weet niet precies wat de risico’s zijn. Ik ben heel erg bang wat dat betekent voor mijn pensioen. En hoe zit het precies met het recht op WW?’

‘Volgens mijn werkgever is de constructie met detachering prima in orde.’ Maar Femke vraagt zich af of dat wel zo is. ‘Het eigenrisicodragerschap is heel onzeker voor werknemers. Het is heel lastig om te weten wat de consequenties kunnen zijn van een werkgever die eigenrisicodrager is. Je wil een bepaalde zekerheid hebben. Niet alleen voor mijzelf. Ik heb ook twee kinderen en een koopwoning.’

lees ook: 'Ik wil niet dat mensen hier de dupe van worden' zaterdag 22 september

Speelbal

Wat Femke het meeste raakt is dat de positie van werknemers steeds zwakker wordt. ‘Je moet tegenwoordig meer naar de pijpen dansen van werkgevers. Je kunt vrijwel geen eisen stellen, wil je een baan hebben in mijn sector. Er waren twee vacatures toen ik solliciteerde en daar hebben meer dan 160 mensen op gereageerd. Als ik het contract voor een half jaar niet had geaccepteerd, had ik waarschijnlijk geen baan gehad nu. Wat mij daaraan het meeste steekt is het gevoel dat je een speelbal bent en overgeleverd wordt aan de goden.’

lees ook: Heb je een nieuwe baan door overname van je oude dienstverband? Meld je bij ons! woensdag 12 september

De naam van Femke is een pseudoniem. Haar werkelijke naam is bij de redactie bekend.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

 

Lees meer over

Werk en inkomen Kwetsbare werknemers als verdienmodel?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Verkenning

Deel jouw ervaring 14 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 november 21:25u, NPO2

94 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Oproep

Herken je de situatie van Femke? Of heb je op een andere manier te maken gehad met een werkgever die eigenriscicodrager is/was? Ben je professional en wil je reageren? Meld je bij ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wij onderzoeken of overname van het dienstverband van werknemers kan worden misbruikt om er als bedrijf of organisatie financieel beter van te worden.
Alles over dit onderzoek