Het asbestdakenverbod is voorlopig van de baan

dinsdag 04 juni 2019 Leestijd: 2 min.

Asbesthoudende golfplaten / De Monitor

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

dinsdag 04 juni 2019 Leestijd: 2 min.

De staatssecretaris deed nog één ultieme poging haar wet te redden. Uitstel tot 2028, bovenop de vijf miljoen euro voor ‘schrijnende gevallen’. Toch verwierp de Eerste Kamer vandaag haar voorstel om asbestdaken te verbieden. ‘Deze wet is buitenproportioneel’.

Stientje van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat) poogde vanochtend in een brief haar wetsvoorstel te verzachten. Het verbod op asbestdaken wil ze drie jaar later in laten gaan dan gepland. Eerder al zegde Van Veldhoven extra geld toe voor mensen die de verplichte sanering niet kunnen betalen.

lees ook: Staatssecretaris: ‘Vijf miljoen extra voor verplichte sanering asbestdaken’ woensdag 29 mei

Het bleek niet genoeg om de senatoren te overtuigen. Een ruime meerderheid, bestaande uit: VVD, PVV, CDA, PvdA en SGP, stemde tegen het voorstel. De senatoren zijn vooral kritisch op de torenhoge kosten voor bewoners. Tanja Klip-Martin (VVD): ‘We delen het doel, maar niet de manier waarop’.  Mary Fiers (PvdA) noemt het wetsvoorstel 'niet proportioneel', omdat volgens de senator onduidelijk blijft wat nu precies de gezondheidswinst is van het verbod. ‘Wij zijn voor versnelde sanering, mits gekoppeld aan een betere stimuleringsregeling.’ Ook Joop Atsma (CDA), als oud-staatssecretaris zelf betrokken bij het wetsvoorstel, vindt onduidelijk wat ermee wordt bereikt.

'Stoplichtaanpak'

Naar schatting ligt er nog zo’n 80 miljoen vierkante meter aan asbesthoudende daken in Nederland. De verplichte sanering is geraamd op 1,6 miljard euro, grotendeels op te brengen door huiseigenaren en boeren. Asbestdeskundigen en de GGD plaatsten in De Monitor eerder grote vraagtekens bij de gezondheidswinst van een totaalverbod. Het ministerie wil zo snel mogelijk van alle asbestdaken af, omdat door verwering grote hoeveelheden kankerverwekkende asbestvezels kunnen loslaten. Maar volgens deskundigen vormt die uitstoot geen groot risico voor de volksgezondheid. LTO Nederland en de vereniging van woningcorporaties Aedes voerden daarom een stevige lobby voor een ‘stoplichtaanpak’: wel doorgaan met het inventariseren van asbestdaken, maar alleen die daken die daadwerkelijk een gevaar vormen verbieden.

lees ook: Rijk houdt ondanks kritiek deskundigen vast aan verbod op asbestdaken in 2024 dinsdag 22 mei

‘Bezwaren staatssecretaris onderuit gehaald’

Van Veldhoven gaf tijdens de behandeling in de Eerste Kamer aan daar niet voor te voelen. Het gefaseerd opruimen van asbestdaken is volgens haar moeilijk uitvoerbaar voor gemeenten, die het verbod moeten handhaven. Volgens Rob Ekkers, voorzitter van de contactgroep eigenaren asbestwoningen, klopt dit niet: ‘Voor een sanering moet altijd een rapport opgemaakt worden door een gecertificeerde deskundige. Die kan daarin gemakkelijk de conditie van de dakbedekking en het risico voor de omgeving opnemen. Het bezwaar van de staatssecretaris dat zo’n stoplichtsysteem te duur is en vertraging oplevert lijkt mij daarmee onderuit gehaald.’

Asbestpanden worden onverzekerbaar

Hoewel een totaalverbod nu voorlopig van tafel is, kunnen huiseigenaren, boeren en ondernemers niet op hun handen gaan zitten. Ruim voordat de Tweede Kamer ermee instemde, namen verzekeraars alvast een voorschot op de wet door de dekking van opstalverzekeringen te verlagen, of panden alleen te verzekeren op voorwaarde dat de eigenaar voor 2025 zijn dak zou hebben gesaneerd. Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars laat weten dat daar niets aan veranderd, omdat ze zelf hun beleid bepalen. ‘Dit is een politiek besluit. Verzekeraars spelen geen rol bij de preventieve sanering van asbestdaken. Hoe zij omgaan met deze uitkomst, dat moeten verzekeraars individueel beoordelen.’  

Het lijkt er dus op dat hoe dan ook asbestdaken toch versneld zullen worden geruimd. Het ministerie werkt achter de schermen nog aan maatregelen die het verwijderen van asbest goedkoper moeten maken. In de loop van dit jaar moet het mogelijk worden om vanuit open bakken asbest dakbedekking te verwijderen, waardoor speciale dure steigers minder nodig zijn. Ook wordt onderzocht of bewoners grotere oppervlakten zelf mogen verwijderen. Nu is dat maximaal 35 vierkante meter.

 

Lees meer over

Natuur en milieu Asbest
Verkenning Research Opnames Uitzending

Asbest

Uitzending

De uitzending over het asbestdakenverbod dinsdag 22 mei om 21:25 uur op NPO2.

Deel jouw ervaring 21 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 22 mei 2018 om 21:25  NPO2

183 tips

ontvangen

20

6

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Elk jaar overlijden ongeveer duizend mensen aan de gevolgen van asbest. De minuscule vezeltjes die het mineraal een ideaal bouwmateriaal maakt, veroorzaken ook zeer moeilijk te behandelen vormen va...
Alles over dit onderzoek