Interview ADHD

Hersentraining oplossing voor ADHD? ‘Mijn zoon is een heel ander jongetje geworden’

donderdag 13 februari 2020 Leestijd: 2 min.

Wat is de beste behandeling voor ADHD? / ANP

André Nelis

Redacteur

Andre.nelis@kro-ncrv.nl

donderdag 13 februari 2020 Leestijd: 2 min.

Slechts één behandeling neurofeedback had de 6-jarige zoon van Jessica Trip  uit Drenthe achter de rug, maar ze merkte meteen al een enorm verschil. ‘We reden terug naar huis en op de achterbank zat een heel ander jongetje. Geconcentreerd, alert en bewust van zijn omgeving. En op een vraag van mij kreeg ik meteen een fatsoenlijk antwoord’.

Dat was Jessica niet gewend, ze kende haar zoon niet anders dan wild, druk, veel geluid makend en met een korte spanningsboog. We spreken haar voor ons onderzoek naar de effecten van neurofeedback. Het zoontje van Jessica was nog maar vier jaar oud, toen hij de diagnose ADHD en Gilles de la Tourette kreeg.

Met die laatste aandoening moesten ze maar leren leven, zo kregen de ouders te horen. Voor ADHD kon ritalin worden voorgeschreven. Dat was het moment dat Jessica op internet ging speuren naar een oplossing. ‘Mijn zoon had op school groep 1 en 2 ‘overleefd’, maar we voelden dat hij groep 3 niet zou gaan redden.’ Jessica kwam uit bij een bureau in Groningen dat met neurofeedback, hersentraining, goede resultaten claimt voor kinderen met ADHD.

Wat is neurofeedback?

Bij neurofeedback worden de hersengolven via een EEG gemeten. Deze hersengolven tonen of iemand kalm, alert of gespannen is. Bij de neurofeedbackbehandeling wordt de gewenste hersenactiviteit getraind, bijvoorbeeld door het kijken naar een film. Geluid en beeld worden minder wanneer de hersenactiviteit ongewenst is. Door te focussen wordt het scherper. Op deze manier ‘leert’ het brein dat het beloond wordt bij de gewenste focus.

lees ook: Autisme klachten ‘aangetoond’ verminderd door futuristische hersenbehandeling vrijdag 07 februari

De behandeling van Jessica’s zoon startte na de zomer met twee keer per week een uur training. En dat zeven weken achter elkaar. ‘Heftig’, zegt Jessica, ‘maar het resultaat is fantastisch. Hij is veel rustiger en geconcentreerder. Iedereen merkt het verschil, de buurvrouw, de juf en de schoolarts. Ook de geluiden die hij maakte door de aandoening Gilles de la Tourette zijn afgenomen. Zijn boze buien en wilde gedrag zijn sterk verminderd’. Nu krijgt de jongen nog één keer per maand een ‘onderhoudsbehandeling’.

Blijven trainen

Jessica heeft op internet gekeken naar de wetenschappelijke onderbouwing van deze methode. Ze beseft dat daar verschillend over wordt gedacht. ‘Maar als ik hem zo van de medicijnen af kan houden, is dat pure winst. Ik verwacht wel dat je dit moet blijven onderhouden, trainen. Net als de sportschool, als je daar mee stopt gaat je conditie ook achteruit. Ik kan me voorstellen dat het geen langetermijneffecten heeft.’

De kosten zijn pittig, 90 euro per behandeling en de ziektekostenverzekering vergoedt niet altijd. ‘Wij kunnen het ons veroorloven, maar ik kan me voorstellen dat veel gezinnen dit niet kunnen betalen’, aldus Jessica.

Haar zoon heeft ook een lui oog, maar sinds de neurofeedbacktraining is de prestatie van dat oog toegenomen van dertig procent naar zestig procent. Jessica: ‘Misschien is er geen verband, maar toch, de hersenen spelen hier ook een rol in. De schoolarts is zeer verbaasd. Ik zag op Facebook veel negatieve reacties over neurofeedback, maar ik zou het andere ouders zeker adviseren, als alternatief.’

Ook ervaring met neurofeedback? Laat het ons weten via het tipformulier

Lees meer over

Algemeen Alternatieve behandelingen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Alternatieve behandelingen

Research

Wij zoeken mensen met ervaring met neurofeedback. Ben jij een behandelaar die neurofeedback inzet, of heb je er zelf gebruik van gemaakt? Neem dan contact met ons op een deel jouw verhaal.

Deel jouw ervaring 10 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 30 maart 22:25u, NPO2

64 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

André Nelis Redacteur
Al op 12-jarige leeftijd werd het journalistenvirus in mij actief, toen ik in de brugklas met studenten van de School voor Journalistiek een krant mocht maken. Nadat ik zelf de opleiding had voltooid kwam ik al snel bij Brandpunt terecht, waar ik mijn liefde voor de reportage ten volle kon uitleven. De laatste jaren heb ik me verder geschoold in de onderzoeksjournalistiek, bij Zembla en documentaireseries als ‘Achter de Dijken’ en ‘De Villamoord’ , en nu bij De Monitor. Op zoek naar de verhalen achter de feiten.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Neurofeedback is zo’n alternatieve behandeling. Door je hersenen te trainen zouden ADHD, symptomen van autisme, epilepsie, depressie en slaapproblemen met succes aangepakt kunnen worden.
Alles over dit onderzoek