Helpt ramenlappen je sneller aan een baan, of pik je vooral betaald werk in?

vrijdag 13 juni 2014 Leestijd: 1 min.
Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 13 juni 2014 Leestijd: 1 min.

Deze week las ik dat in Arnhem bijstandsgerechtigden ramen moeten lappen. Een experiment, want de gemeente gelooft echt dat je dan sneller een reguliere baan krijgt. In april 2013 trokken de eerste 13 werklozen, waaronder veel alleenstaande moeders, met emmer, trekker en zeem de stad in. Ze wassen de ramen van mensen die huishoudelijke hulp krijgen. Dit was eerst een klusje voor de thuiszorgmedewerker. Nu doen ze het samen, de één de buitenkant van het raam, de thuiszorgmedewerker de binnenkant. De bijstandsgerechtigde mag namelijk niet binnen komen!

In de vorige blog schreef ik dat we benieuwd zijn of dit soort werk niet juist regulier werk verdringt. Daarom heb ik twee lokale schoonmaakbedrijfjes gebeld, en die zijn niet blij met dit initiatief. Schoonmaakbedrijf Hofs is bezorgd, omdat het toch werk scheelt. Maar kwaliteit zal winnen, gelooft hij. Zijn tante had ze ook langs gehad maar ze kunnen er niets van. Hij mocht alsnog komen. Glazenwasserij Baart vindt het oneerlijke concurrentie.

Luister naar het gesprek dat ik voerde met Patrick Baart van glazenwasserij Baart.

Ook de OSB, de branchevereniging van schoonmaakbedrijven is er niet blij mee. Zij zegt:

“Hier treedt wel een effect op dat je verdringing zou kunnen noemen.”

Ik vind dit geen klein bier, want de achterliggende vraag is of de bijstandsgerechtigden goed geholpen zijn. Vijf maanden na de start was staatssecretaris Klijnsma nog positief: Van die 13 deelnemers hadden er 3 ander werk en eentje een parttime baan. Maar een jaar later zijn er problemen. De Gelderlander schrijft dat het project veel tijd kost en weinig werk oplevert.

De SP is mordicus tegen omdat het zinloos is en werk van thuiszorgmedewerkers verdringt. Luister naar de reactie van Desiree Egberts, SP-raadslid in Arnhem:

De gemeente heeft me beloofd dat later meer informatie volgt. Er zijn minder klachten van de klanten dan in het begin, maar het project is niet in alle opzichten een succes. Of het project 2015 haalt, is niet zeker. Als U hier ervaring me heeft, dan horen we het graag! Ik ben zeer benieuwd of de ramenlappers hiermee echt geholpen zijn.

Lees meer over

Werk en inkomen Werkloos en boos
Verkenning Research Opnames Uitzending

267 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe gaan we in Nederland om met werklozen? Miljoenen worden uitgetrokken om mensen weer aan een baan te helpen via allerlei maatregelen en subsidies. Zijn ze zinvol?
Alles over dit onderzoek