Helmond zegt unaniem nee tegen uitbreiding voormalig q-koortsbedrijf

woensdag 07 september 2016 Leestijd: 2 min.

IMG_6744 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

woensdag 07 september 2016 Leestijd: 2 min.

Het zwaar door de q-koorts getroffen Helmond zit niet te wachten op een nieuwe geitenstal net over de grens in het naburige Gemert-Bakel. Gisterenavond stemde de gemeenteraad unaniem voor een motie van D66-raadslid Gaby van den Waardenburg om er ‘alles aan te doen om de vestiging van een geitenhouderij tegen te houden.’

In ons dossier Lokaal Bestuur verdiepen we ons in de risico’s van veehouderijen voor de omgeving. We doken onder in de gemeente Maasdriel waar een veehouder 5100 geiten wil gaan houden, op de grens met buurgemeente Zaltbommel. En die laatste is fel tegen.

In Helmond is iets vergelijkbaars aan de hand. Ook daar wil een ondernemer in de buurgemeente zijn bedrijf uitbreiden met duizenden geiten – 2500 om precies te zijn – op de gemeentegrens. De Helmondse wijk Dierdonk ligt 850 meter bij het geplande bedrijf vandaan. En ook in Helmond speelt de angst voor q-koorts een belangrijke rol. Groot verschil is wel, dat in tegenstelling tot bij de geitenhouder uit Maasdriel, op dit bedrijf al eerder q-koorts is vastgesteld.

Van den Waardenburg: ‘Het ligt hier dus heel gevoelig. Deze man wil er nu een heel groot bedrijf bij bouwen.’ In Helmond hebben 302 mensen een acute q-koortsinfectie opgelopen, 60 tot 70 procent van alle gevallen in de regio Zuid-Oost Brabant.

Brief

In juni vroeg het college van B&W van Helmond al ‘dringend’ aan haar buurgemeente om ondermeer een GGD-onderzoek uit te laten voeren naar de gezondheidseffecten van de stal. ‘de initiatiefnemer heeft een bedrijf met geiten, waar in het verleden q-koorts heeft geheerst. Daarom zijn wij extra alert op dit soort ontwikkelingen aan onze gemeentegrens.’ De raad gaat nu dus een stap verder en heeft geen onderzoek meer nodig om een standpunt in te nemen over de stal.

Kans op q-koorts

Eerder spraken wij met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het risico op een nieuwe uitbraak van q-koorts klein acht. Maar daar is Van den Waardenburg niet van overtuigd. ‘Wie zegt dat zo’n ziekte niet kan evolueren? Ik wil geen enkel risico nemen met de gezondheid van onze inwoners.’

Buitengebied

In het geval van de geitenstal in Maasdriel benadrukte de verantwoordelijk wethouder dat de direct omwonenden die tegen het plan protesteren wel in het agrarisch buitengebied zijn gaan wonen. Hij wilde maar zeggen: Als je op het platteland gaat wonen weet je dat daar dieren worden gehouden. Maar die vlieger gaat in Helmond niet op. Van den Waardenburg: ‘Deze mensen wonen binnen de stadsgrenzen.’

Grote vraag is wel wat de gemeente Helmond kan doen om de stal tegen te houden. Het gaat immers niet om Helmonds grondgebied. De gemeente kan in ieder geval een zienswijze indienen, zoals ook de gemeente Zaltbommel deed in het voorbeeld van de geplande stal in Maasdriel. Maar voordat ze het juridische pad op gaat wil Helmond vooral om de tafel met de buurgemeente.

Oproep

Heb jij meer informatie over de voor- en nadelen van megastallen? Of weet je meer over de mogelijke komst van de geitenstal in de gemeente Gemert-Bakel? Stuur mij dan een mail: Sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl. Of gebruik het tipformulier.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

545 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek