Helft tipgevers dacht onterecht dat hij woning kocht met èchte korting

donderdag 12 januari 2017 Leestijd: 2 min.

booswooncomplex_1 /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

donderdag 12 januari 2017 Leestijd: 2 min.

Meer dan 260 tips uit wel 68 verschillende gemeenten zijn er binnengekomen in ons dossier Koophuis. Allemaal tipgevers die een woning hebben of hadden via de Koopgarant-regeling. We besluiten een enquête te houden. Hoe heeft de woningcorporatie onze tipgevers voorgelicht over de Koopgarant-regeling? En hebben zij begrepen dat de ‘korting’ aan het einde weer vereffend zou worden?

Woningcorporaties kunnen woningen verkopen met Koopgarant. Dit betekent dat zij kopers een ‘korting’ op de koopprijs geven én een terugkoopgarantie bieden aan de koper. Die korting wordt later weer verrekend en in feite moet dan de korting terugbetaald worden. De bewoner is verplicht zijn woning te verkopen aan de woningcorporatie. De prijs wordt bepaald via een taxatierapport met daarin de geldende marktwaarde. Die marktwaardes bij aankoop en verkoop worden vastgesteld door een taxateur die de woningcorporatie aanstelt.

Korting begrepen?

168 mensen hebben onze enquête ingevuld. ‘Wist jij, toen je de woning kocht, dat de korting die je bij aankoop op de woning kreeg, bij terugverkoop vereffend zou worden?’ 45% zegt van niet; dat zijn 76 respondenten. Hadden zij de woning gekocht als ze wèl hadden geweten dat het geen echte korting was die ze kregen? 70% zegt van niet.

Koophuis_Enquete.jpg

Bijna de helft van onze tipgevers dacht dus dat hij een woning kocht met èchte korting. Zo ook Mario Bahlmann uit Delft. Hij kwam er door onze uitzending en onze website achter dat hij de korting op zijn Koopgarant-woning niet mag houden, maar weer moet terugbetalen. Ook Sandra van Ankeren en haar buren in Bodegraven zeggen dat door de woningcorporatie aan hen is voorgespiegeld dat ze een huis kochten met èchte korting. Zij voelen zich belazerd.

Hoe zijn mensen voorgelicht?

De meeste mensen geven aan dat ze zijn voorgelicht via een folder of brochure, via mondelinge voorlichting door de woningcorporatie en/of door een makelaar over de Koopgarant-regeling. De voorlichting in de folder/brochure over de ‘korting’ was volgens 35% van de tipgevers misleidend. 30% heeft het praatje door de woningcorporatie over ‘korting’ als ‘misleidend’ ervaren. En 35% vond de voorlichting over ‘korting’ door de makelaar misleidend. Dat kan dus beter.

Ook de notaris heeft een rol als het gaat om voorlichting. Hij of zij moet de ondertekenaar van de koopakte uitleggen wat er precies ondertekend wordt. ‘Is jou door de notaris vertelt dat de korting bij terugkoop wordt vereffend?’ Daarop antwoordt 51% van niet.

Woning terugverkopen aan woningcorporatie

55% van onze tipgevers heeft de woning inmiddels terugverkocht. Wat gebeurt er met de Koopgarant-woningen nadat zij ze zijn teruggekocht door de woningcorporatie? In de helft van de gevallen (48%) heeft de woningcorporatie de woning weer doorverkocht op de vrije markt.

‘Is jouw woning door de woningcorporatie voor een hoger bedrag doorverkocht dan jouw taxatiewaarde was?’ Op deze vraag antwoordt 36% van wel. Dat is opvallend, omdat de bewoner dan mogelijk niet de marktwaarde heeft gekregen voor zijn woning: de woningcorporatie heeft uiteindelijk meer geld voor het huis gekregen op de vrije markt. Dit gebeurde onder meer bij Gerco Vermeer uit Apeldoorn. Zijn woning werd binnen 3 maanden doorverkocht door de woningcorporatie voor 19.000 euro meer dan zijn taxatiewaarde.

Omdat we van onze respondenten niet weten hoeveel tijd er tussen terugkoop en doorverkoop heeft gezeten, is allerminst zeker dat hier iets niet klopt. Een lange periode kan een hogere doorverkoopprijs verklaren.

Aanstaande zondag in de uitzending van De Monitor: hoe huizenkopers zich misleid voelen door een woningcorporatie. Ben jij ook ontevreden over jouw Koopgarant-woning en heb je daarover geklaagd bij de woningcorporatie? We horen graag jouw ervaring. Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

649 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek