Helft basisscholen vindt dat meldsysteem kindermishandeling onvoldoende werkt

zondag 04 december 2016 Leestijd: 1 min.

Teun /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zondag 04 december 2016 Leestijd: 1 min.

Nederlandse basisscholen hebben weinig vertrouwen in het meldpunt voor kindermishandeling Veilig Thuis. De helft vindt dat het meldsysteem onvoldoende werkt. En slechts 1 op 5 (21 procent) ziet duidelijk verbetering in de situatie van een kind nadat een melding is gedaan. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Reporter 2021 van KRO-NCRV onder ruim 500 scholen. Vanavond meer hierover in de uitzending van De Monitor.

Jaarlijks zijn naar schatting 120.000 Nederlandse kinderen slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing of seksueel misbruik. Al jaren probeert de overheid dit aantal omlaag te krijgen en ziet scholen daarbij als een belangrijke bondgenoot. Zij zien kinderen immers vijf dagen per week. Scholen zouden daarom ieder vermoeden moeten melden bij Veilig Thuis. Maar uit de meest recente cijfers van Jeugdzorg Nederland blijkt dat van alle meldingen er slechts 11 procent van scholen afkomstig is.

Hoge drempels
Scholen ervaren hoge drempels bij het melden, blijkt uit de enquête. Zo zegt ruim 44 procent niet altijd terugkoppeling te krijgen en dus niet te weten wat er gebeurt na hun melding. Dat is opmerkelijk want Veilig Thuis is wettelijk verplicht om een terugkoppeling te doen naar docenten.

De scholen geven aan dat het vaak lang duurt voordat er iets gebeurt na een melding, ook in schrijnende situaties en bij acute onveiligheid. Soms verliezen ze kinderen zelfs helemaal uit het oog omdat ouders ze van school halen. Een leerkracht schrijft: “Wij hebben een melding gedaan omdat we van meerdere kinderen uit een gezin hoorden dat ze geslagen werden. Veilig Thuis sprak vervolgens niet eens met de kinderen en sloot de casus.”

Versplinterd Veilig Thuis zorgt voor vertrouwensproblemen
Sinds de decentralisatie van de jeugdzorg in januari 2015 ligt de verantwoordelijkheid voor de aanpak van kindermishandeling bij de 390 gemeenten. Zij zijn verplicht een meldpunt in te richten waar professionals en burgers hun zorgen kwijt kunnen. Die taak hebben ze ondergebracht bij 26 regionale Veilig Thuis-organisaties.

De PO-raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, herkent de uitslag dat melden bij Veilig Thuis op dit moment niet goed functioneert. “Veilig Thuis moet een sluitend systeem worden waar signalen van verschillende partijen (bijvoorbeeld politie, wijkteam en onderwijs) over hetzelfde kind bij elkaar komen. Draagvlak van alle beroepsgroepen is daarbij essentieel. Als onderwijs kunnen wij dit niet alleen; we hebben de andere genoemde partijen keihard nodig.”

Uitzending vanavond
Meer over het Dossier Kindermishandeling vanavond in De Monitor. Met de ervaringsverhalen van verschillenden docenten en een reactie van Veilig Thuis. 22.35 uur op NPO 2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Kindermishandeling
Verkenning Research Opnames Uitzending

458 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zo’n 120.000 kinderen in Nederland zijn het slachtoffer van kindermishandeling. Dat zijn ongeveer 533 basisscholen vol. Het oordeel van inspecteurs is iedere keer bedroevend: ‘We hebben...
Alles over dit onderzoek