Heeft aangifte doen van discriminatie wel zin?

zaterdag 28 maart 2015 Leestijd: 2 min.

bg_discriminatie_0 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zaterdag 28 maart 2015 Leestijd: 2 min.

Discriminatie is moeilijk te bewijzen, dat is me duidelijk geworden na weken research. Maar inmiddels vraag ik me af of aangifte doen überhaupt wel zin heeft. Dat komt door dit interne rapport “Cijfers in Beeld 2013  - Overzicht discriminatiecijfers Openbaar Ministerie 2009-2013” dat wij in handen kregen. Het is geschreven door het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie, onderdeel van het Openbaar Ministerie.

Nieuws

Belangrijkste nieuws: sinds de registratie in 1998 begon waren er nooit zo weinig discriminatiezaken bij het OM als in 2013, namelijk 83. Het OM wordt er zelf onrustig van.

“De daling van de aantallen vanaf 2009 tot en met 2012 was al zeer opvallend. De daling die te zien is in 2013 is zorgelijk, omdat het er op lijkt dat de daling steeds verder doorzet en niet stabiliseert. Het LECD heeft daarbij geen reden om aan te nemen dat de daadwerkelijke discriminatie in dezelfde mate is gedaald. Het is evenmin aannemelijk dat de daling enkel wordt veroorzaakt door een verminderde bereidheid om aangifte te doen.”

Zorgen

Het Openbaar Ministerie maakt zich dus zorgen, en ik heb wel een idee waarom: tegenover 83 zaken bij het OM stonden ruim 3600 meldingen van discriminatie bij de politie, waaronder bijna 1600 aangiftes! Of al die meldingen zijn helemaal geen discriminatie, of iemand doet zijn werk niet goed. Of zijn er nog andere verklaringen?

Verklaringen

De eerste verklaring lijkt te wijzen naar de politie. Dit is wat het OM mij hierover mailde:

“Alleen de discriminatiezaken waarbij er een verdachte is en er waarschijnlijk voldoende wettig en overtuigend bewijs is, worden ingestuurd naar het OM. Zo is bijvoorbeeld in een groot deel van de discriminatiezaken dat bij de politie instroomt, is geen opsporingsindicatie, met andere woorden: er is geen dader bekend. In 2013 betrof dit 1028 zaken (ongeveer 30%).”

Volgens D66-kamerlid Magda Berndsen heeft de politie het gewoon te druk en komen discriminatiezaken op de plank te liggen.

Maar er zijn meer verklaringen. Discriminatiezaken zijn ‘juridisch lastig’, zegt het OM. En verschillende kenners die ik heb gesproken beamen dat. Het komt voor dat een discriminatie-aangifte eindigt als een belediging- of vernielingszaak. Dat is blijkbaar gemakkelijker te bewijzen.

Topprioriteit?

Hoe dan ook roept dit de vraag op of aangifte doen wel zin heeft. En of het wel een prioriteit is bij politie en justitie. Gaan ze allemaal tot het gaatje, of is het te veel moeite voor te weinig resultaat, zoals Cyriel Triesscheijn van het anti-discriminatiebureau Radar denkt. D66 kamerlid Berndsen wil nog voor het discriminatie-overleg in de Tweede Kamer van 1 april a.s. antwoord van de minister van Veiligheid en Justitie over deze kwestie.

Kijk vanavond om 22.35u naar De Monitor op NPO2

Lees meer over

Werk en inkomen Discriminatie
Verkenning Research Opnames Uitzending

Discriminatie

Uitzending

Maandag 17 februari in De Monitor NPO2 om 22:15 uur: Je contract wordt niet verlengd nadat je je baas vertelt dat je zwanger bent. Of je wordt na de bevalling in een lagere functie gezet. Het zijn vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het mag niet van de wet, maar het gebeurt wel. Hoe kan het dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt?

Deel jouw ervaring 27 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 17 februari 2020 om 22:15  NPO2

115 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Je bent zwanger. Yes! Na de zware eerste maanden vol misselijkheid en vermoeidheid voel je je nu goed. Maar helaas blijf je niet lang op die roze wolk zitten.
Alles over dit onderzoek