Heb jij te maken met een bouwproject dat door een beschermd dier wordt vertraagd?

donderdag 23 maart 2017 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2017-04-05 om 10.41.17 /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

donderdag 23 maart 2017 Leestijd: 1 min.

Er is een dassenburcht gevonden in de Utrechtse bossen bij Amelisweerd, naast de snelweg A27. Actievoerders die al jarenlang strijden tegen de verbreding van de A27 zijn verheugd over de aanwezigheid van het beschermde dier, omdat het mogelijk gevolgen heeft voor de snelwegplannen.

Rijkswaterstaat stuurt nu een dassenexpert naar het Utrechtse bos. 'Een presentje' zegt woordvoerder Jos Kloppenborg van actiegroep Vrienden van Amelisweerd tegen de Volkskrant. 'Het is een duidelijk teken dat de kwaliteit van het gebied hoog is. En wij hebben een extra argument bij de Raad van State, waar we nog een beroepsprocedure hebben lopen tegen de verbreding van de snelweg.'

Volgens voorzitter Jaap Dirkmaat van Stichting Das en Boom zal de soep echter niet zo heet worden gegeten en zal de das gewoon worden verhuisd naar een andere plek. Dat is ook de inschatting van Rijkswaterstaat.

Misbruik

Volgens Dirkmaat wordt er weleens misbruik gemaakt van beschermde dieren om bouwprojecten, zoals een asielzoekerscentrum (AZC), tegen te houden. Dirkmaat: ‘Ik ben weleens gebeld door mensen die streden tegen de komst van een AZC in hun buurt: ‘Jaap, zitten daar misschien ook dassen?’ Dirkmaat ergert zich daaraan, omdat 'misbruik' er in zijn ogen juist voor zorgt dat de bescherming van dieren wordt teruggeschroefd.

Is het terecht dat dure bouwprojecten worden vertraagd omdat op het terrein beschermde dieren wonen? Of gaan economische en/of landbouwbelangen voor? En worden beschermde dieren ook weleens misbruikt om een project tegen te houden?

Oproep

Heb jij ervaring met een bouwproject dat door een beschermd dier wordt vertraagd? Kom jij als actievoerder op voor een beschermd dier zoals de das, de kamsalamander of de knoflookpad? Tip ons! Mailen kan naar: tip insturen.

Lees meer over

Natuur en milieu Dier en bouw
Verkenning Research Opnames Uitzending

51 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

‘Zeldzame zandhagedissen doodgereden op omstreden fietspad.''Vale Vleermuizen weggejaagd door hardcore muziekfestival? Hoe gaan we om met botsende belangen tussen economische ontwikkelingen e...
Alles over dit onderzoek