Heb jij al append een ongeluk veroorzaakt? Tip ons!

zaterdag 21 april 2018 Leestijd: 1 min.

Heb jij een ongeluk veroorzaakt terwijl je druk was met je telefoon, en wil je hiervoor waarschuwen? / ANP

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zaterdag 21 april 2018 Leestijd: 1 min.

Velen van ons houden zich vrijwel dagelijks bezig met een schijnbaar onschuldige maar levensgevaarlijke hobby: appen achter het stuur. Het zou er de oorzaak van zijn dat na jaren van daling het aantal verkeersgewonden en –doden weer stijgt. Heb jij zelf een ongeluk veroorzaakt terwijl je druk was met je telefoon, en wil je hiervoor waarschuwen? Laat het ons weten!

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gebruikt 62 procent van de automobilisten tijdens het rijden wel eens de telefoon, bijvoorbeeld om een bericht te lezen. Volgens het SWOV is de kans op een ongeluk zes maal hoger als de automobilist de mobiel in de hand heeft.

lees ook: ‘Dreiging gevangenisstraf maakt weinig indruk op appende automobilist’ zondag 15 april

Ondanks het gevaar is het moeilijk om deze gewoonte uit te bannen, vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. De aantrekkingskracht van de likes, comments en appjes is simpelweg te groot. Als we een berichtje krijgen, willen we dat nú lezen, niet als we weer veilig stilstaan. ‘Het beloningssysteem in je hersenen is erop ingericht dat je direct wilt reageren, en niet dat je na een lange periode thuis tot actie over gaat. Het is een adrenalineshot, waardoor je lichaam impulsief reageert.’

‘Dit kan jou ook gebeuren’

Het is van groot belang dat we ons bewust worden van de risico’s die ons gedrag met zich meebrengt, zo stellen deskundigen. Tertoolen vergelijkt het met de strijd tegen het roken. Door jarenlange campagnes is de roker inmiddels verbannen op tal van plaatsen.

lees ook: ‘Appen in verkeer nergens zo hoog beboet als in Nederland’ vrijdag 20 april

Verzekeraar Interpolis bracht vorig jaar een campagnevideo naar buiten om te waarschuwen voor de risico’s van de mobiele telefoon achter het stuur. Onder de kop ‘dit kan jou ook gebeuren’ vertelt Koen over het jongetje dat overleed na een aanrijding die hij veroorzaakte. ‘Toen ik opkeek stond het ineens stil voor me.' Hij knalde met negentig kilometer per uur op een stilstaande auto voor hem terwijl hij druk in de weer was met zijn carkit. Wij zijn op zoek naar mensen die een vergelijkbaar verhaal als Koen hebben.

 Ik houd je op de hoogte!

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van ons onderzoek? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. 

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Verkeersveiligheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

Verkeersveiligheid

Research

Deel jouw ervaring 52 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 15 mei 21:25u, NPO2

211 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Verkeersveiligheid

Heb jij al append een ongeluk veroorzaakt?

Heb jij zelf een ongeluk veroorzaakt terwijl je druk was met je telefoon? Of ken je iemand met zo’n verhaal? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Het aantal ernstig gewonden en het aantal doden in het verkeer is de laatste jaren gestegen. Burgers, gemeenten en deskundigen roepen dat ...
Alles over dit onderzoek