Heb je moeite met het vinden van een betaalbare huurwoning? Reageer!

vrijdag 08 april 2016 Leestijd: 1 min.

Foto: Wikipedia (CC) /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

vrijdag 08 april 2016 Leestijd: 1 min.

Ons onderzoek naar energielabels toonde aan dat de hoogte van de Nederlandse huurprijzen steeds ondoorzichtiger wordt voor huurders. Na onze reportage kwam het Centraal Bureau voor Statistiek deze week met de nieuwste cijfers over de Nederlandse woonmarkt. Wat blijkt? Veel huurders wonen in een huis dat eigenlijk te duur is in verhouding tot het inkomen wat zij verdienen.

Met name onder de middeninkomens is het dringen op de huurdersmarkt. Verdien je teveel voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een huis te kopen – bijvoorbeeld omdat je als zzp’er niet kunt rekenen op een vast inkomen – dan ben je ‘veroordeeld’ tot huurwoningen in de vrije sector. Wij horen dat voor de woningen in dat segment hogere huren worden gevraagd dan ze kwalitatief gezien waard zijn. En dat mág ook. Want vrije sectorwoningen (alle huurhuizen met een huur boven 710 euro) vallen niet onder een puntensysteem. Maar: Stel nou dat jouw woning eigenlijk ónder die grens zou moeten vallen, en dus een sociale huurwoning is? In hoeverre kun je daar als huurder een punt van maken? En is een betaalbare woning nog wel voor iedereen weggelegd?

Oproep

Steeds meer mensen hebben moeite met het vinden van een betaalbare huurwoning. Ben jij zo iemand, of vraag je je af of de hoogte van jouw huur wel in verhouding staat tot de kwaliteit van jouw woning? Meld het ons! Je kunt ons telefonisch bereiken: 035-6719779, of mailen naar demonitor@kro-ncrv.nl

FOTOCREDIT: CREATIVE COMMONS

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1410 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Ga jij als huurder van tijdelijk huurcontract naar tijdelijk huurcontract?

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek