Heb je een nieuwe baan door overname van je oude dienstverband? Meld je bij ons!

woensdag 12 september 2018 Leestijd: 2 min.

Vacatures / ANP foto

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

woensdag 12 september 2018 Leestijd: 2 min.

We krijgen een opmerkelijke tip van Marianne. Haar echte naam wil zij in verband met haar privacy niet genoemd hebben. Marianne ging op zoek naar een nieuwe baan nadat zij door een reorganisatie van haar werkgever boventallig was geworden. Formeel is zij nog in dienst van haar oude werkgever wanneer zij op haar LinkedIn-pagina laat weten dat zij werkzoekend is. Dan wordt zij benaderd door een werkgever die haar een droombaan aanbiedt. Marianne: ‘Er werd mij de ideale baan voorgespiegeld.’ Maar dát blijkt helaas te mooi om waar te zijn.

‘Ik kreeg een jaarcontract en heb er uiteindelijk maar één jaar gewerkt, terwijl zij in het kennismakingsgesprek hadden voorgespiegeld hadden dat het om duurzaam werk ging. De reden van de contractbeëindiging kwam voor Marianne helemaal uit de lucht vallen. Uiteindelijk sta ik dus met lege handen. En dat terwijl ik had gedacht hier de laatste jaren tot mijn pensioen op een plezierige manier zinvol werk te kunnen doen. Ik heb al mijn rechten die ik bij mijn vorige werkgever had opgebouwd, zoals zes jaar aanvullingen op een WW-uitkering vanuit mijn oud-werkgever en pensioenopbouw, hiervoor opgegeven.

Eigenrisicodrager

Wat is hier aan de hand? Er zit volgens Marianne een verdienmodel voor nieuwe werkgevers achter. Dat werkt als volgt. Werkgevers bij de overheid en in het onderwijs zijn verplicht eigenrisicodrager voor de Werkloosheidswet (WW). Als eigenrisicodrager voor de WW betalen deze werkgevers de kosten van de WW-uitkering, als één van hun werknemers werkloos wordt. Het UWV betaalt de uitkering aan de werkloze werknemer en brengt die kosten bij de werkgever in rekening. De werkgever betaalt geen WW-premie. Op het moment dat een werknemer een WW-uitkering krijgt, brengt het UWV dat dus bij de werkgever in rekening, verhoogd met de werkgeverspremie. Andere werkgevers dan bij de overheid en in het onderwijs kunnen geen eigenrisicodrager worden voor de WW.

Voor de oud-werkgever van Marianne, die ook eigenrisicodrager is, is er dus een financieel belang dat zij zo snel mogelijk weer een nieuwe baan vindt. Zij betalen haar nieuwe werkgever een flinke ‘vertrekpremie’ voor haar, maar zijn dan wel af van de verplichting om de WW-uitkering te bekostigen. Dat bedrag kan aardig oplopen, zoals in haar geval. ‘De nieuwe werkgever krijgt als vertrekpremie van de vroegere werkgever een jaarsalaris mee,’ vertelt zij.

Marianne kent ook andere medewerkers die zijn ‘overgenomen’ door de betreffende werkgever. Die benadert namelijk alleen maar werknemers die bij hun oude werkgever op een zijspoor terecht zijn gekomen en die zij liever kwijt dan rijk zijn. ‘Ze werven ook mensen die ziek zijn en aan het re-integreren zijn vanuit een burn-out. Daar werd tegen gezegd: ‘Je krijgt een nieuwe kans, kom bij ons!’ Het gaat alleen om geld. Ze werven bewust onder eigenrisicodragende ondernemingen.’

Opgelicht

Volgens de gedupeerden is deze werkgever er op uit om de geworven medewerkers voortijdig te ontslaan zodat zij geen kostenpost meer vormen en er nieuwe medewerkers (lees ‘vertrekpremies’) binnengehaald kunnen worden. Marianne: ‘Ik voel me opgelicht. Deze werkgever beweert mensen kansen te bieden, maar in werkelijkheid maken ze misbruik van mensen in kwetsbare posities.’

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Lees meer over

Werk en inkomen Kwetsbare werknemers als verdienmodel?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Verkenning

Deel jouw ervaring 14 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 november 21:25u, NPO2

94 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Oproep

Heb je een vergelijkbare ervaring als Marianne? Of ben je professional en kan je ons meer vertellen over de praktijk van overname dienstverband en eigenrisicodragende werkgevers? Tip ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wij onderzoeken of overname van het dienstverband van werknemers kan worden misbruikt om er als bedrijf of organisatie financieel beter van te worden.
Alles over dit onderzoek