Haye (18) zegt bijbaan op door fout bij het UWV

zaterdag 23 april 2016 Leestijd: 1 min.

Haye artikel zonder play /

Evita Bloemheuvel

editor

@Evita Bloemheuvel

zaterdag 23 april 2016 Leestijd: 1 min.

Haye van de Pas (18) heeft taaislijmziekte en heeft zijn bijbaan als vakkenvuller bij de Plus opgezegd door een fout bij het UWV. Het UWV had hem afgeraden te werken omdat hij zo het risico zou lopen zijn Wajong-uitkering in de toekomst te verliezen. Een fout, zo geven zij zelf toe. Zowel Haye als zijn oud-werkgever Bram Winnubs vinden het systeem ‘onbegrijpelijk’.

Haye heeft Cystic Fibrose, een longaandoening ook wel bekend als taaislijmziekte. Op dit moment is hij nog in staat een paar uur per werk te werken. Jaarlijks zal zijn arbeidsvermogen iets afnemen. Door het UWV is geconstateerd dat Haye duurzaam geen arbeidsvermogen heeft. Maar met zijn bijbaan van een paar uur per werk laat Haye zien dat hij nu nog arbeidsvermogen heeft. Om deze reden zou hij het recht op zijn uitkering in de toekomst verliezen. In een eerdere update meldden we dat Haye zich genoodzaakt zag om tegen zijn zin in zijn baan op te zeggen.

Dit tot grote verbazing van zijn leidinggevende Winnubs. Die omschrijft de jongeman als een goede werknemer die snel leert, er altijd is en overal ingezet kan worden.

Fout UWV

Na onze eerdere publicatie over Haye is het UWV opnieuw naar de zaak gaan kijken. Tot Haye zijn grote verrassing kreeg hij onlangs het bericht dat er foutieve informatie zou zijn verstrekt. Een paar uur per week in de supermarkt werken zou het recht op zijn uitkering niet mogen beïnvloeden. Heeft Haye nou zijn bijbaantje voor niks opgezegd?

Hij laat weten het een onduidelijk en ingewikkeld systeem te vinden. ‘Ik ging naar school en ik had een bijbaan. Als ik school had afgemaakt dan zou ik gaan kijken naar een opleiding. Dat was het hele plan. Tuurlijk wil je zolang mogelijk blijven werken en als dat niet meer gaat dan is de Wajong er. Door deze gesprekken werd het allemaal in een stroomversnelling gezet’, aldus een teleurgestelde Haye.

Oproep

We blijven Haye volgen voor ons dossier Werken met een beperking. Herken jij je in het bovenstaande verhaal of wil je reageren op dit onderwerp? Meld het ons via: tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Werken met een beperking
Verkenning Research Opnames Uitzending

136 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Evita Bloemheuvel

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Sinds 1 januari 2015 geldt de Participatiewet. Een belangrijk speerpunt van deze wet is om méér mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. In dit dossier onderzoeken we ...
Alles over dit onderzoek