Hart- en vaatziekten belangrijkste oorzaak ziekte en sterfte brandweermensen

donderdag 30 juli 2015 Leestijd: 2 min.

Brandbestrijding 2_0 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 30 juli 2015 Leestijd: 2 min.

Het werk bij de brandweer is risicovol en gevaarlijk, dat staat vast. Maar waar we eerder al meldden dat brandweermensen een verhoogde kans hebben op kanker, lezen we nu verschillende rapporten over kans op hart- en vaatziekten. Een artikel van het Tijdschrift voor Veiligheid leert ons dat problemen met hart en vaten zelfs voor de meeste problemen zorgen:

‘Zonder enige twijfel vormen hart- en vaatziekten, in ieder geval in de Verenigde Staten, de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte binnen de populatie brandweermensen. (…) Brandweermensen worden in hun werk blootgesteld aan een veelheid van factoren die het hart-vaatstelsel zwaar belasten en het risico op hart- en vaatziekten significant verhogen.’

Onderzoeken VS

In de VS zijn ze al veel verder met het inventariseren van de gevaren voor de gezondheid die brandweermensen lopen tijdens hun werk. En dat heeft niet alleen te maken met de risico’s rond het blussen van brand. Er zijn veel meer risicofactoren die van invloed zijn op de gezondheid en in het bijzonder dus de hart en vaten.

In een rapport van het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) lezen we waarom brandweermensen (in de VS) zo vaak getroffen worden door hartproblemen. Niet alleen het werken in hitte verhoogt de kans, maar ook lawaai, onregelmatige werktijden, plotselinge fysieke inspanning en de blootstelling aan rook.

Gegevens Nederland

Deze risico’s zijn in Nederland ook bekend, maar er is weinig onderzoek gedaan naar de situatie in ons land. Gelden de risico’s voor de Amerikaanse brandweermannen en –vrouwen ook hier? En hoe vaak komt het voor dat een werknemer van de brandweer door hart- en vaatziekten wordt getroffen?

Dat de inventarisatie van de omvang van de problemen te wensen overlaat, bleek al toen we het aantal gemelde beroepsziekten op een rijtje zetten. Dat laat zien dat het aantal meldingen bij de brandweer ver achterloopt bij cijfers van de hele beroepsbevolking.

Omvang probleem

Vraag blijft dan ook: heeft de brandweer in Nederland voldoende zicht op risico’s van het vak, maar vooral ook de omvang van de problemen? Want hoeveel brandweermensen zijn al bewust of onbewust ziek geworden door hun werk? En wordt er genoeg aandacht besteed aan deze mensen en aan maatregelen om in de toekomst zelfde problemen te voorkomen?

In ons onderzoek gaan we op zoek naar antwoorden op die vragen. Kunt ons helpen bij het beantwoorden van die vragen, laat het ons weten. Want wij willen samen met de betrokkenen het onderwerp beroepsziekten bij de brandweer in kaart brengen.

U kunt ons tipformulier invullen maar ook direct contact opnemen met verslaggever Daan Jansen (daan.jansen@kro-ncrv.nl) of redacteur Yvonne Verkaik (yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl). Uiteraard gaan wij vertrouwelijk om met uw informatie.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

599 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek