GVB: ‘Dat inademen van dieseldamp niet gezond is, dat weten we.’

dinsdag 01 december 2015 Leestijd: 1 min.

Buisman /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

dinsdag 01 december 2015 Leestijd: 1 min.

Klopt het wat oud-buschauffeurs Theo van Wijnkoop en Leen Stikvoort beweren? Volgens de twee Amsterdammers zijn bijna 300 van hun collega’s ziek geworden of inmiddels overleden door het werken in de dieseldamp. Tijdens het starten van de bussen kwam er veel vieze uitstoot vrij, zo laten ze ons al eerder zien. In het dossier Ziek door mijn werk zoeken we uit hoe aannemelijk het is wat de oud-buschauffeurs beweren.

Deelt hun oud-werkgever, het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam (GVB), de conclusie van Theo en Leen ook? Onze presentator Teun van de Keuken gaat langs bij HR-directeur Peter Buisman van het GVB. Volgens Buisman weten we inmiddels dat dieseldamp niet gezond is, maar het is volgens hem heel moeilijk het verband aan te tonen tussen de werkomstandigheden aan de ene kant en de klachten van de werknemer aan de andere kant.


Het GVB erkent dus dat er problemen met dieseldamp kunnen ontstaan. Ze laten momenteel onderzoek doen, daarover later meer.

Uitzending 6 december Ziek door mijn werk
In de komende uitzending meer over de buschauffeurs en het uitgebreidere verhaal van het GVB. Ook gaan we in op de knelpunten waar andere zieke werknemers tegenaan lopen. Zondag 6 december, 22:35 uur, NPO2.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek