Nieuws Voedingssupplementen

Grote gezondheidswinkels doen verboden medische claims bij voedingssupplementen

zaterdag 05 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Teun van de Keuken bekijkt websites gezondheidswinkels / De Monitor

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

zaterdag 05 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Gezondheidswinkels, waaronder de grote ketens Vitaminstore en Holland and Barrett (voorheen De Tuinen), gebruiken verboden medische claims voor voedingssupplementen en overtreden daarmee de wet. Dat blijkt uit ons onderzoek. De claims komen ook voor op tientallen andere websites van minder bekende winkels. 

Deze claims, waarin het gaat over het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte, mogen niet worden gebruikt voor voedingssupplementen omdat het geen medicijnen zijn. Toch komen ze veelvuldig voor, zowel in de reclame op websites als in het advies dat wordt gegeven door verkopers in de winkel.

Websites aangepast

Veel claims zijn inmiddels van de website verwijderd, nadat De Monitor de winkels erop heeft gewezen. Zo beweerde Holland and Barrett op haar website over het zwavelpoeder MSM (methylsulfonylmethaan) dat het ‘ontstekingsremmend kan werken in de spieren en het weefsel’. Deze claim wordt ook gecommuniceerd als je op de website live chat met een medewerker. Over het aminozuur glucosamine schreef de winkel: ‘Deze supplementen versterken het kraakbeen en pakken zo de hoofdoorzaak van de symptomen van artrose aan.’

Over een voedingssupplement met dezelfde stoffen (glucosamine en MSM) schreef Vitaminstore op haar website: ‘Het levert de belangrijkste voedingsstoffen voor optimaal herstel van het kraakbeen. Ook worden ontstekingsprocessen tegengegaan, zodat je lichaam het kraakbeen sneller kan herstellen.’

lees ook: Pilletjes met te hoge dosering B6 nog steeds in de winkel donderdag 03 oktober

Ook live

Ook in de winkels van Vitaminstore en Holland and Barrett gebruiken verkopers medische claims voor voedingssupplementen. In verschillende winkels van Holland and Barrett wordt door een verkoper een map tevoorschijn gehaald met daarin een opsomming van de werking van voedingssupplementen. Daarin staat onder meer dat MSM ontstekingsremmend werkt.

Keuringsraad: ‘Verdrietig’

De Keuringsraad, het zelfregulerende controleorgaan van de branche, keurt de claims af. Directeur Janine Galjaard: ‘Ik word hier wel een beetje verdrietig van. Het probleem met internet is dat iedereen een website kan maken en daar vanalles en nog wat op kan beweren. Wij doen ons best, we schrijven bedrijven aan en in 90 procent van de gevallen wordt ook de uiting aangepast. Maar het is vechten tegen de bierkaai.’ De Keuringsraad is inmiddels in gesprek met Holland and Barrett. 

NVWA: ‘We kunnen niet alles inspecteren’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) spreekt over ‘zware overtredingen’. De toezichthouder stelt  niet alles te kunnen inspecteren. ‘Dat is onmogelijk. We hebben ongeveer 15 a 16 mensen die binnen dit onderwerp bezig zijn. En wij inspecteren met name waar de risico’s voor de volksgezondheid zitten en de grootste kans is op misleiding. Maar afdoende en alles onder controle krijgen, dat is een illusie.’ De NVWA zou wel meer armslag willen hebben en meer inspecteurs. 

Beterschap

Vitaminstore laat in een reactie weten dat ‘dit zeker niet de bedoeling is’. ‘Wij gaan er beter mee aan de slag in de winkel en op de website’. Holland and Barrett is een onderzoek gestart met hulp van de Keuringsraad en interne juridisch adviseurs en de website wordt ‘continu aangepast’. 

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit onderzoek? Meld je dan hier aan voor ons onderzoek en we sturen je elke 2 weken de nieuwste artikelen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Hoe gezond zijn voedingssupplementen?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Hoe gezond zijn voedingssupplementen?

Research

Deel jouw ervaring 31 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 24 november 22:45u, NPO2

116 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Hoe gezond zijn voedingssupplementen?

Uitzending

Kijk zondag 6 oktober om 22.40 uur op NPO2 naar onze uitzending over voedingssupplementen.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het ene voedingssupplement is tegen vermoeidheid of zorgt voor een betere concentratie. Kloppen al deze beloftes? Zijn voedingssupplementen veilig? Of kan je er zelfs ziek van worden?
Alles over dit onderzoek