Groot aantal brandweerkazernes niet veilig genoeg

zaterdag 12 september 2015 Leestijd: 2 min.

Graphic brandweerkazerne /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zaterdag 12 september 2015 Leestijd: 2 min.

Minstens 130 Nederlandse kazernes zijn er niet goed op ingericht om te voorkomen dat roet en vuil dat op onder andere brandweerpakken zit door het hele gebouw wordt verspreid. Dat blijkt uit een rondgang langs alle 25 veiligheidsregio’s binnen ons dossier Ziek door mijn werk. De roet en het vuil kunnen kankerverwekkend zijn. De stoffen zitten na het blussen ook op brandweerwagens en ander materiaal.

Nieuwe inzichten over verhoogde kans op kanker onder brandweerlieden dwingen de brandweer er toe om de kazernes aan te passen. Tot anderhalf jaar geleden dachten ze bij de brandweer dat het gevaar van rook zich beperkte tot de blootstelling tijdens de brand. Inmiddels is het duidelijk dat vuile brandweerpakken, materialen en voertuigen ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zo lang deze spullen vies zijn, bestaat de kans dat brandweermensen deze schadelijk stoffen inademen of via de huid in hun lichaam krijgen.

Het blijkt dat douchen alleen is niet voldoende. ‘Het feit dat je twee dagen na een brandje nog steeds rook kunt ruiken als je gaat zweten bij het sporten. Dat je twee dagen na een brandje nog steeds zwarte troep van je lichaam af ziet komen als je doucht. Ja, dat zijn van die momenten waarbij je denkt: ja, dat is de troep waarin we werken,’ vertelt brandweerman Stéphane Conings.

Vieze en schone zones

Om besmetting van kankerverwekkende stoffen in de hele kazerne tegen te gaan, moeten kazernes een scheiding hebben tussen vies en schoon werkgebied, zoals te zien is op de onderstaande foto met graphic:

Graphic brandweerkazerne.jpg

Vaak is de garage waar brandweerwagens staan vies gebied en is het gedeelte waar gegeten, geslapen en gesport wordt schoon gebied. Maar vaak is de kazerne zo ingericht dat brandweermensen met hun vieze kleding het schone gedeelte in moeten om te kunnen douchen en omkleden. Douches zouden niet alleen in het schone gebied moeten zitten, maar ook in een overgangsgebied. Het zogenaamde grijze gebied.

Brandweer Nederland

Uit de rondgang onder alle 25 veiligheidsregio’s blijkt dat minstens 130 kazernes deze scheiding nog niet of niet voldoende hebben. De branchevereniging Brandweer Nederland erkent dat er nog veel moet veranderen om de kazernes aan de nieuwste eisen te laten voldoen. ‘Er zullen echt nog een aantal logistieke aanpassingen gedaan moeten worden in het land,’ zegt IJle Stelstra, projectleider arbeidsveiligheid.

De veiligheidsregio Twente heeft bijvoorbeeld maar 3 van de 31 kazernes die een scheiding tussen vuil en schoon gebied kennen. ‘Dat is in ieder geval aanleiding om daar snel maatregelen op te nemen,’ zegt Stelstra.

Blaaskanker

Brandweerman Danny van Gelstwijk kreeg blaaskanker door zijn werk. Na ons interview met hem neemt hij ons mee naar de brandweerkazerne bij hem om de hoek. Hier is er nog geen scheiding tussen vuil en schoon gebied.


In de uitzending van zondagavond 13 september gaat *De Monitor* verder in op de verhoogde kans op kanker onder brandweermensen. De uitzending is te zien om 22.35 uur op NPO 2.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek