Groenbranche worstelt met social returneisen in Aanbestedingswet

donderdag 09 oktober 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

donderdag 09 oktober 2014 Leestijd: 1 min.

De nieuwe Aanbestedingswet kan een goed instrument zijn dat voor meer eenduidigheid, innovatie en kansen voor ondernemers zorgt. In de praktijk blijkt de wet erg uitgebreid en worstelen zowel aanbesteders als inschrijvers met de invulling van Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI), social return en duurzaam inkopen. Dat concludeerden ondernemers uit de groenbranche tijdens de Groene Ochtend op 8 oktober, de Dag van de Openbare Ruimte.Schermafbeelding 2014-10-09 om 15.17.07.png

Meer contact en overleg tussen de marktpartijen zou de praktijk van het aanbesteden sterk kunnen verbeteren. Instrumenten zoals EMVI (selectie op basis van de combinatie van prijs en kwaliteit) en social return vragen duidelijk nog om nadere uitwerking. Beide partijen hebben handvatten nodig om hier op een eenduidige manier mee om te gaan. Ondernemers zouden zich via EMVI kunnen onderscheiden, maar dat blijkt lastig door vage criteria en gebrek aan objectieve beoordelingscriteria. Ook ontbreekt veelal de controle tijdens de uitvoering.

De ervaringen van de ondernemers in de groenbranche sluiten aan bij de resultaten van een enquête die MKB-Nederland onlangs heeft uitgevoerd onder 200 gemeenten. Daaruit blijkt dat gemeenten worstelen met mkb-vriendelijk aanbesteden. Er is vooral verbetering mogelijk op het gebied van transparantie (openbare publicatie van meervoudig onderhandse aanbestedingen), knellende social returneisen en EMVI-criteria (omschrijven gewenste kwaliteiten en beoordelen aanbiedingen). MKB-Nederland spoort gemeenten aan om het overleg te zoeken met branche- en lokale ondernemersverenigingen om gezamenlijk beter invulling te geven aan de doelen van de Aanbestedingswet.

Bron: http://www.groeneruimte.nl

Lees meer over

Werk en inkomen Werkloos en boos
Verkenning Research Opnames Uitzending

267 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe gaan we in Nederland om met werklozen? Miljoenen worden uitgetrokken om mensen weer aan een baan te helpen via allerlei maatregelen en subsidies. Zijn ze zinvol?
Alles over dit onderzoek