Griekenland laat horrortandarts Veizi doorwerken

woensdag 15 april 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-04-15 om 12.41.15 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

woensdag 15 april 2015 Leestijd: 1 min.

Vorig jaar maakten we het verhaal over de Grieks-Albanese tandarts Spyro Veizi. Hij kon in Nederland aan de slag ondanks dat hij in Engeland uit het vak was gezet. Veizi werd op basis van meer dan 100 klachten een beroepsverbod opgelegd. Ook patiënt Annabel Nice werd door hem ‘gemarteld’, zoals ze het zelf omschreef.

Na onze eerste uitzending werd Veizi ook in Nederland doorgehaald in het BIG-register. In oktober zochten we Veizi op in Athene om te kijken of hij nog wel bevoegd was om te werken in Griekenland. Dat bleek het geval omdat de Griekse regionale tandartsorganisatie, die verantwoordelijk is voor zijn licentie, niets wist van zijn beroepsverboden in Groot-Brittannië en Nederland.

De tandartsorganisatie beloofde in onze tweede uitzending in actie te komen en een onderzoek te starten. Omdat we inmiddels een half jaar verder zijn, hebben we nog maar eens contact gelegd met de Griekse collega waarmee we samenwerkten toen we in Athene waren.

Hij meldt ons dat er nog niets gebeurd is. Per telefoon laat hij weten:

‘Het lijkt erop dat ze het niet belangrijk vinden. Dat stralen ze uit. Ze verwijzen ons door naar de landelijk tandartsenorganisatie. Vreemd, want zij zijn verantwoordelijk voor zijn licentie. De advocaat die we toen spraken was nu verbaasd waarom ik er weer over belde. Alsof de zaak al klaar was.’

Uiteraard zijn we benieuwd of Veizi bevoegd blijft in Griekenland of niet. Want met de licentie in Athene kan hij in principe weer makkelijk elders in Europa aan de slag. Bovendien toont het aan dat er in de EU verschillend wordt omgegaan met tuchtrechtelijke maatregelen uit andere landen. Hierdoor wordt het Europese waarschuwingssysteem waar minister Schippers van VWS zich hard voor heeft gemaakt heel erg kwetsbaar.

We blijven de zaak van Veizi volgen en houden u op de hoogte!

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek