GGZ-verpleegkundige: ‘Het geweld tegen ons wordt steeds heftiger’

vrijdag 16 maart 2018 Leestijd: 1 min.

GGZ-instelling / ANP

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

vrijdag 16 maart 2018 Leestijd: 1 min.

‘Het geweld tegen ons wordt steeds heftiger,’ mailt Marie-Louise ons. Zij werkt als verpleegkundige op een gesloten psychiatrische afdeling in het midden van het land. Net als zij krijgen veel zorgmedewerkers in Nederland met agressie te maken, zo’n 52 procent blijkt uit onderzoek van TNO. Maar wat zijn de verhalen die achter deze cijfers schuil gaan? 

Scheldpartijen, intimidaties en geweld zijn voor veel zorginstellingen dagelijkse kost, zo blijkt uit het onderzoek van TNO. Vooral de ambulancezorg staat erom bekend, maar ook in de wijkverpleging, de GGZ en in het verpleeghuis komt agressie voor, meestal door cliënten of familieleden van de cliënten.

Verbale en fysieke agressie

De gevolgen van dit geweld kunnen ingrijpend zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een enquête van de Vrije Universiteit (VU) onder hulpverleners die werkzaam zijn in de psychiatrie. Ruim een derde van de respondenten geeft daarin aan wel eens fysiek letsel te hebben overgehouden aan een geweldsincident. En ruim een kwart stelt last te hebben van psychische klachten als gevolg van agressie op de werkvloer.

Cijfers van dezelfde strekking zie je ook terug in een enquête van de Beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN). Daaruit blijkt dat bijna zeven van de tien ondervraagden te maken hebben met verbale én fysieke agressie. Bij 17 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden gebeurt dat dagelijks en bij 26 procent elke week. Ruim een kwart overweegt weleens te stoppen met het werk vanwege de agressie. 

Ruim een kwart overweegt weleens te stoppen met het werk vanwege de agressie

Weinig ondersteuning na een incident

Zorginstellingen hebben wel protocollen voor het omgaan met agressie, maar uit de enquête van V&VN blijkt dat werkgevers niet altijd aandacht hebben voor het probleem en de gevolgen. Zo weet 30 procent niet of er een protocol is en geeft 23 procent aan weinig ondersteuning te krijgen na een incident.

Maar wat laten deze cijfers nu zien over wat er werkelijk op de werkvloer van de zorg gebeurt? Wij zijn benieuwd naar jullie verhalen. Werk jij in de zorg en heb jij in je werk last of last gehad van fysieke of verbale agressie door cliënten of familieleden van de cliënten? Dan horen we graag je verhaal via ons tipformulier

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Agressie in de zorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Agressie in de zorg

Uitzending

De uitzending over agressie en geweld tegen hulpverleners in de psychiatrie is bijna af. Kijk dinsdag naar het resultaat!

Deel jouw ervaring 12 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 24 april 2018 om 21:25  NPO2

247 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / Agressie in de zorg

Agressie in de zorg

Zo'n 52 procent van de zorgmedewerkers in Nederland krijgt te maken met agressie op de werkvloer, meestal door cliënten of familieleden van de cliënten. Wij zijn benieuwd welke verhalen er achter deze cijfers schuil gaan. Werk jij in de geestelijke gezondheidszorg en heb jij in je werk last of last gehad van fysieke of verbale agressie op de werkvloer? We komen graag met je in contact!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

‘Het geweld tegen ons wordt steeds heftiger,’ mailt Marie-Louise ons. Zij werkt als verpleegkundige op een gesloten psychiatrische afdeling in het midden van het land. Net als zij ...
Alles over dit onderzoek