GGD: de kans op Q-koorts is minimaal, maar zo voelen mensen het niet

dinsdag 13 september 2016 Leestijd: 1 min.

Teun van de Keuken interviewt Rik van de Weerdt, GGD Gelderland-Zuid /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 13 september 2016 Leestijd: 1 min.

Als je een megastal bij je in de buurt krijgt doet de GGD waarschijnlijk onderzoek. In ons dossier Lokaal Bestuur bekijken we hoe dat gaat in de gemeente Maasdriel. Daar zijn omwonenden doodsbenauwd voor Q-koorts. De epidemie barste indertijd maar 30 kilometer verder los en kostte minstens 74 mensen het leven. We spreken met de GGD over de gezondheidsrisico’s rond een mega-geitenstal.

De GGD vertelt in dit interview dat de kans dat de geplande geitenstal in Rossum voor q-koorts zorgt minimaal is, maar nooit nul. Rik van de Weerdt van GGD Gelderland-Zuid zegt dat veel omwonenden dan toch denken dat als er een kans is, het dus ja of nee is, en dat voelt dan weer als een kans van 50%. En dat is lastig om mee om te gaan.

Heb jij meer informatie over de bouw van megastallen óf de problemen waar boeren en omwonenden tegenaan lopen, mail ons: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Lokaal bestuur
Verkenning Research Opnames Uitzending

545 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek