Gezondheidsorganisaties: 'Verbied kidsmarketing'

zondag 15 februari 2015 Leestijd: 1 min.

awm_ConsumentenbondKidsmarketing_video_2_0 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zondag 15 februari 2015 Leestijd: 1 min.

Een grote maatschappelijke Alliantie van 10 organisaties en 3 wetenschappers eist dat de politiek kidsmarketing definitief wettelijk gaat verbieden, om zo de gezondheid van de jeugd te verbeteren. Op dit moment mag het bedrijfsleven het nog zelf regelen met een gedragscode, maar volgens de Alliantie is die niet effectief gebleken.

De Alliantie wil dat de voedselindustrie stopt met het aanprijzen van ongezonde producten aan kinderen van 13 jaar en jonger. Die groep is niet weerbaar en kent niet het verschil tussen reclame en informatie. Door een wettelijk verbod wordt het gemakkelijker om een gezond voedingspatroon aan te leren. Ook is er minder kans op overgewicht en hebben de kinderen minder kans op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en gewrichts- of psychische problemen.

De Alliantie pleit niet voor een verbod op de consumptie, maar wil dat marketing zich beperkt tot voedingsmiddelen die een positief effect hebben op de gezondheid. Dit zijn de voorkeursproducten binnen de basisproducten van de Richtlijn Voedselkeuze van het Voedingscentrum.

In Nederland is op dit moment geen wettelijk verbod. Staatssecretaris Van Rijn vertrouwt op de gedragscode die het bedrijfsleven zelf hanteert. Het bedrijfsleven heeft die code onlangs nog strenger gemaakt, maar de Consumentenbond vindt die niet effectief. Zo zijn in de supermarkt talloze producten te vinden die zich duidelijk op kinderen richten. Ook op internet is daar veel van te zien.

De Alliantie bestaat uit de Consumentenbond, Diabetes Fonds, Foodwatch Nederland, Hartstichting, Nederlandse Associatie voor de Studie van Obesitas/Windesheim, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Nederlandse Obesitas Vereniging, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Obesitaskliniek Heideheuvel, Universiteit Maastricht (Jessica Gubbels, namens Leerstoelgroep Preventie van Obesitas), Universiteit Maastricht (Marleen van Baak), Vrije Universiteit (Jaap Seidell), Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Kijk vanavond om 22.35 uur naar De Monitor op NPO 2.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Dikke Kinderen
Verkenning Research Opnames Uitzending

111 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We gaan op zoek naar de hoofdrolspelers in de strijd tegen obesitas. Onze vraag is of we het overgewicht bij jongeren wel goed aanpakken. Wat veroorzaakt overgewicht, welke maatregelen moeten genom...
Alles over dit onderzoek