Gezocht: tips van muziek- en filmfanaten

woensdag 10 januari 2018 Leestijd: 2 min.

De meester van de spaghetti-western Ennio Morricone / ANP

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

woensdag 10 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Ben je net als wij verzot op goede soundtracks en ken je alles: van Hans Zimmer tot James Newton? Help ons dan met het uitzoeken van muziek voor de uitzendingen van De Monitor.  

Het is een cliché, maar de kracht van de juiste muziek valt niet te onderschatten. Zonder die gierende violen zou de beroemde badkamer-scene uit ‘Psycho’ niet half zo eng zijn. En wat is het eerste waar je aan denkt bij ‘The Good, the Bad and the Ugly’?  Het gezicht van Clint Eastwood of dat mysterieuze fluitarrangement van Ennio Morricone?

Voor televisieuitzendingen werkt het net zo. Twee simpele piano-akkoorden maken van doodgewoon straatbeeld een plaats-delict. En de Monitor zou de Monitor niet zijn zonder het nummer ‘Hobi’, waarmee iedere aflevering begint.

Dat nummer was een gelukje, een toevallige vondst op op een cd met speciale montagemuziek. Maar vaak zijn die pakketten niet zo geschikt voor de uitzendingen die wij maken. Sfeervolle filmmuziek is dat wel, maar goede soundtracks vinden is een kunst op zich. Vaak zitten ze vol met dramatische strijkers, die wel geschikt zijn om Batman te introduceren, maar niet Teun van de Keuken. Het zoeken is een tijdrovend klusje en eerlijk is eerlijk: in de haast van het onderzoeken, filmen en monteren vallen onze verslaggevers nogal eens terug op the usual suspects.

Experiment

Tijd voor een nieuw Monitor-experiment dus. Deze keer zoeken we geen tips over misstanden, maar muziektips van echte filmfanaten. Via de afspeellijst hieronder kun je zelf nummers toevoegen. Ook op YouTube hebben we een playlist gemaakt, die je via deze link aan je eigen account kun toevoegen. Je kunt dan zelf nummers in de lijst zetten via het +-icoontje onder een video. 

Zoals je ziet gaat het ons om instrumentale nummers. Lust for Life werkte goed in Trainspotting, maar wat minder goed in de opmaat naar een interview met een minister.

Om je een eind op weg te helpen legt verslaggever Daan Jansen uit waar hij op let bij het uitzoeken van muziek voor zijn reportages.

‘In de eerste plaats moet het instrumentaal zijn en veel sfeer bevatten, zonder te heftig te zijn. Verreweg de meeste nummers worden gebruikt onder voice-over of onder interviews, dus vocalen of drums zitten al snel in de weg. Zelf deel ik de muziek die ik gebruik in drie categorieën: sfeervolle onderzoek-muziek, uptempo muziek met meer spanning erin (voor het moment dat we écht iets ontdekken) en muziek voor de momenten waarbij we de gevoelige snaar willen raken (emotioneel, maar niet te zielig). Die snaar moet overigens niet al te letterlijk opgevat worden, want strijkers werken niet lekker. Gitaar, harp, piano, marimba e.d. werken het beste.’

Om teleurstellingen te voorkomen. We zullen alles beluisteren, maar garanderen dat je muziektips ook echt gebruikt worden kunnen we natuurlijk niet. Voor de komende uitzending in ons onderzoek Politie Online, zoeken we muziek met een onderzoekende sfeer. Denk aan CSI, True Detective of The Departed. Spannend, maar niet te heftig. Een beetje in de categorie: Big Brother is watching you.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1292 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek