Gezocht: proefpersonen voor app-test op circuit

maandag 16 april 2018 Leestijd: 1 min.

Kan jij appen en rijden tegelijk? / ANP

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

maandag 16 april 2018 Leestijd: 1 min.

Even snel een berichtje beantwoorden terwijl je aan het rijden bent: het mag niet, maar je doet het toch. Want hoe groot is de kans nou dat je een ongeluk krijgt? Komt dit je bekend voor? Geef je dan op voor ons experiment met telefoongebruik achter het stuur.

De verkeersveiligheid wordt er niet beter op in Nederland. Het aantal verkeersdoden is de afgelopen drie jaar toegenomen, en onze plek in de top vijf van veiligste verkeerslanden zijn we kwijt. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is daarom ‘helemaal klaar’ met onveilig gedrag in het verkeer. Daar bedoelt de minister ook appen achter het stuur mee. Grapperhaus wil de straf voor het gebruik van je mobiele telefoon daarom verhogen naar een maximale gevangenisstraf van twee jaar. Ter vergelijking: op dit moment is de maximale straf een boete van 230 euro.

Dat appen in de auto gevaarlijk is, weet bijna iedereen wel. Toch blijven mensen hun mobiele telefoon gebruiken. Kun je nog je aandacht op de weg houden terwijl je met je mobieltje bezig bent? Is het echt zo gevaarlijk als gesteld wordt?

App-test

Voor onze uitzending over Verkeersveiligheid organiseren wij een test waarin we dit proberen uit te zoeken, en we hebben daar vrijwilligers voor nodig. Het enige wat je daar voor nodig hebt is een rijbewijs, en je moet dinsdagmiddag 24 april in Zandvoort aanwezig kunnen zijn.

Dus app jij wel eens in de auto en wil je zien wat de gevolgen daarvan kunnen zijn? Geef je op en mail naar AnneMae.vanTilburg@kro-ncrv.nl. Wij nemen dan contact met je op voor meer informatie.

 

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Verkeersveiligheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

Verkeersveiligheid

Research

Deel jouw ervaring 52 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 15 mei 21:25u, NPO2

211 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Het aantal ernstig gewonden en het aantal doden in het verkeer is de laatste jaren gestegen. Burgers, gemeenten en deskundigen roepen dat ...
Alles over dit onderzoek