Gezocht: Huurders die onterechte bemiddelingskosten hebben betaald

woensdag 13 september 2017 Leestijd: 2 min.

Foto: Archief ANP /

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

woensdag 13 september 2017 Leestijd: 2 min.

Wie snel een woning nodig heeft, kan bijna niet om ze heen: online verhuurmakelaars. In een paar klikken rolt het totale aanbod aan vrije sector huurwoningen over je scherm. Nadeel: de extra kosten om die huurwoning te bemachtigen. Naast de eerste maand huur en de borg, wordt vaak een extra maand aan bemiddelingskosten in rekening gebracht.

Een bedrag dat knaagt, want wat heeft de website nou eigenlijk gedaan voor dat geld? Het opleveren van de woning, het contract opstellen en het innen van huur en borg zijn immers diensten die vooral het belang van de verhuurder dienen. Knarsetandend betaal je toch, want: zie maar eens op een andere manier een woning te vinden..

Herken je dit voorbeeld? En heb je deze bemiddelingskosten betaald? Dan komt de redactie van De Monitor graag met je in contact. Het innen van bemiddelingskosten op deze manier is namelijk niet toegestaan.

Courtage

Dat was het al een tijdje, maar de Hoge Raad onderstreepte het in 2015 nog eens: 2 heren dienen mag niet. Een term die we even kort moeten uitleggen. Bemiddelingskosten vragen aan zowel de verhuurder als de huurder mag sowieso niet, maar de Hoge Raad gaat nog iets verder. Omdat een makelaar in in de eerste plaats de belangen van de verhurende partij dient, is het niet toegestaan om bemiddelingskosten - ook wel courtage genoemd - bij de huurder in rekening te brengen, ook als de verhuurder zelf niets heeft betaald. Courtage vragen mag alleen als de huurder een zoekopdracht heeft gegeven naar een woning die niet in het bestand van de makelaar staat.

Huurders kunnen onterecht betaalde bemiddelingskosten sinds de uitspraak van de Hoge Raad vrij eenvoudig terugeisen. Dat terugvorderen is een markt op zich geworden, getuige de wildgroei aan gespecialiseerde claimbureaus. Dat zegt misschien ook iets over de schaal waarmee op deze wijze geld werd verdiend, of moeten we liever zeggen: wordt. Zowel de Woonbond als huurrecht-advocaten signaleren namelijk dat dit verdienmodel nog altijd springlevend is. De markt voor vrije sector huurwoningen is krap, terwijl de groep mensen die hierin terecht komt juist groeit. Bureaus zouden erop gokken dat slechts een klein deel van de huurders de gang naar de rechter maakt.

Kat-en-muis-spel

Uit een eigen rondgang langs huurrecht-specialisten begrijpen we dat het kat-en-muis-spel over bemiddelingskosten zelfs verhardt. Zo zouden enkele bureaus regelmatig wisselen van bedrijfsnaam, om het zo moeilijker te maken via de rechter geld terug te vorderen.

Heb je hiermee te maken gehad? Of ben je werkzaam in deze sector? Laat het ons dan weten via tip insturen

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Heb jij bemiddelingskosten betaald voor je huurwoning? Reageer:

Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Niels van Nimwegen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek