Gescheiden vader: ‘Ik heb al meer dan 4 jaar mijn kinderen niet gezien’

vrijdag 27 januari 2017 Leestijd: 2 min.

Ivo, ziet zijn kinderen al ruim 4 jaar niet meer /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

vrijdag 27 januari 2017 Leestijd: 2 min.

We hebben het dossier Vechtscheidingen nog niet geopend of we krijgen een mail van Ivo. Hij schrijft ons: ‘Ik ben vader van 3 kinderen die ik al ruim 4 jaar niet meer heb gezien.’ Ivo is één van de vele gescheiden ouders die ons schrijven omdat zij hun kinderen niet of nauwelijks meer kunnen zien. Ivo voelt zich machteloos en verdrietig door de situatie.

We vragen ons af hoe het heeft kunnen gebeuren dat een ouder zijn kinderen niet meer ziet en zoeken hem op. Ivo woont inmiddels in een nieuwe woning met 3 slaapkamers voor zijn kinderen. Zij hebben er nog nooit geslapen.

Na de scheiding zag Ivo zijn kinderen regelmatig op zaterdag, zondag en woensdagmiddag. Er was al een ouderschapsplan opgesteld met afspraken over de zorg en opvoeding, een wettelijke verplichting voor ouders die gaan scheiden. De afspraken op welke dagen de kinderen bij Ivo zouden komen, stonden al op papier. Maar een paar dagen voor de ondertekening van het ouderschapsplan gaat het mis. De ex-vrouw van Ivo doet na een ruzie aangifte van huiselijk geweld en Ivo moet 2 dagen in een cel doorbrengen. Een onterechte aangifte, aldus Ivo.

Nadat Ivo onder voorbehoud vrij komt, is het ouderschapsplan van de baan. Zijn ex-vrouw wil het ouderschapsplan niet meer ondertekenen en als gevolg van de aangifte wordt de omgangsregeling opgeschort. De rechter besluit om bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming in te schakelen en de kinderen worden tijdelijk onder toezicht gesteld. Na een jaar wordt de aangifte ongegrond verklaard door politie en justitie, mede op grond van getuigenverklaringen. Ivo verzoekt de rechter opnieuw om een omgangsregeling. Die oordeelt weliswaar dat beide ouders hun ouderlijke taken moeten kunnen uitvoeren, maar wijst Ivo’s verzoek voor een omgangsregeling af. De rechter vindt dat zij eerst naar een mediator moeten en de omgang zelf moeten regelen, maar na een paar sessies breekt de ex-partner van Ivo de sessies af, vertelt Ivo.

Bang

Om de kinderen toch af en toe te zien gaat hij naar voorstellingen van de kinderen op school en naar het sportveld. Daar merkt hij dat de kinderen bang voor hem zijn geworden.

We hebben contact gezocht met de ex-vrouw van Ivo via haar advocaat. Wij hebben haar de uitspraken van Ivo voorgelegd. De advocaat heeft ons laten weten dat zijn ex-partner geen behoefte heeft om een reactie te geven.

De achternaam van Ivo is bij de redactie bekend, maar wordt in verband met de privacy van de kinderen niet genoemd.

Het interview met Ivo is te zien in de uitzending over vechtscheidingen van zondag 29 januari op NPO2 om 22.35 uur.

Heb je ook na een scheiding te maken met een ex-partner die geen omgangsregeling wil? Of loop je aan tegen het niet nakomen van de afspraken? Heb je als professional hiermee te maken? Meld het bij tip insturen of tip ons via [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Vechtscheidingen
Verkenning Research Opnames Uitzending

418 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dat aantal is al een aantal jaren min of meer stabiel. Maar het aantal scheidingen dat uit de hand loopt ten koste van kinderen neemt ...
Alles over dit onderzoek