Gescheiden vader: ‘Beschuldigingen ex-vrouw gewoon gelogen’

zondag 29 januari 2017 Leestijd: 2 min.

vader Danny /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zondag 29 januari 2017 Leestijd: 2 min.

Danny is vader van 2 kinderen die na een slopende vechtscheiding aan hem zijn toegewezen. Zijn ex-vrouw werd niet stabiel genoeg bevonden om de kinderen bij haar te laten wonen, oordeelde de rechter. De kinderen gaan in de weekenden naar hun moeder. Als Danny ze op eerste kerstdag op gaat halen weigert ze de kinderen mee te geven, mailt hij ons voor het dossier Vechtscheidingen.

De vrijdag voor kerst brengt Danny de kinderen naar zijn ex-vrouw. Zaterdag hoort hij een alarmerend voicemailbericht. Zij heeft ingesproken dat hij de ID-kaarten van de kinderen bij haar in de bus moet gooien en dat de kinderen bij haar blijven omdat er zorgen zouden zijn op school over de veiligheid bij Danny.

Zijn ex-vrouw heeft inmiddels de politie ingeseind en zij zijn aanwezig als hij ze 's avonds komt halen. Danny verwacht dat het ter plekke snel wordt opgelost, maar ook na overleg met de politie krijgt hij de kinderen niet mee.

Volgens Danny klopt er niets van de beschuldigingen van zijn ex-vrouw: ‘Het is gewoon gelogen.’ Hij spreekt met school in de kerstvakantie en zij laten aan Danny weten dat er geen zorgelijke signalen zijn over de kinderen.

Danny denkt de kinderen snel weer thuis te hebben, maar Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, en de politie grijpen niet in. Veilig Thuis zou geen mandaat hebben om in dit soort zaken op te treden. Uiteindelijk is het Danny zélf die naar de rechter moet stappen om de kinderen terug te krijgen. In een kort geding bepaalt de rechter dat hij dezelfde dag de kinderen van school mag halen. Tot opluchting van Danny.

Inmiddels loopt Danny met een verklaring van de rechtbank op zak waarin staat dat de politie mag ingrijpen als het weer voorkomt.

Maar aan de strijd om de kinderen is nog geen einde gekomen. Danny’s ex-vrouw heeft een bodemprocedure aangespannen. Zij wil dat de kinderen bij haar komen wonen. Danny: ‘Het duurt veel te lang. De scheiding is al 5 jaar geleden en ik had gehoopt dat dit voorbij zou zijn, deze zwarte strijd.’

De redactie heeft via de advocaat van zijn ex-vrouw om een reactie gevraagd. In verband met de bodemprocedure die loopt geeft zij geen commentaar.

De achternaam van Danny wordt niet genoemd in verband met de privacy van zijn kinderen.

Het interview met Danny is te zien in de uitzending over vechtscheidingen zondag 29 januari op NPO2 om 22.35 uur.

Heb je ook te maken met een ex-partner die de kinderen weigert mee te geven? Meld het bij tip insturen of tip ons via het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Vechtscheidingen
Verkenning Research Opnames Uitzending

411 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dat aantal is al een aantal jaren min of meer stabiel. Maar het aantal scheidingen dat uit de hand loopt ten koste van kinderen neemt ...
Alles over dit onderzoek