Gerrit krijgt geen baan vanwege hiv

vrijdag 06 maart 2015 Leestijd: 1 min.

Discriminatie Gerrit - Afbeelding kaal_0 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 06 maart 2015 Leestijd: 1 min.


Gerrit werkt graag met mensen die zorg behoeven. Vier jaar geleden solliciteerde hij daarom bij het Respijthuis in Alkmaar. Dat is een woning waar een handvol zieke mensen verzorgd en begeleid wordt. In dat Respijthuis komen mensen die normaal gesproken worden geholpen door een mantelzorger, maar die zelf even rust nodig heeft.

Gerrit solliciteerde, had een leuk gesprek vond hij zelf, en kreeg een vraag over zijn arbeidsverleden en waarom hij bepaald werk niet meer deed. Hij vertelde eerlijk dat hij seropositief is, want hij wilde daar niet over liegen. De medewerker van het Respijthuis reageerde negatief met een bedenkelijke blik, zo geeft het Respijthuis zelf toe. Er komt een vervolgafspraak, maar al snel ziet het Respijthuis af van samenwerking. Als reden geeft ze zijn hiv-besmetting op, en dat ze nog geen beleid heeft ontwikkeld om daar mee om te gaan. Ook was men bang dat de mensen in het Respijthuis het niet zouden accepteren.

Het College voor de Rechten van de Mens maakte later gehakt van deze argumenten. Zij beoordeelde dit als discriminatie omdat het Respijthuis een onderscheid had gemaakt vanwege een chronische ziekte, en dat mag niet.

Het College gelooft ook niets van het verhaal dat Gerrit nog niet definitief afgewezen was. Dit omdat ze nooit duidelijk had gemaakt hoe lang ze dan nog nodig dacht te hebben. Bovendien behoort een werkgever de Arboregels te volgen, plus bijbehorende hygiëneprotocollen, en dan is er geen kans op besmetting.

Bekijk hier de reportage.

Lees meer over

Werk en inkomen Discriminatie
Verkenning Research Opnames Uitzending

Discriminatie

Uitzending

Maandag 17 februari in De Monitor NPO2 om 22:15 uur: Je contract wordt niet verlengd nadat je je baas vertelt dat je zwanger bent. Of je wordt na de bevalling in een lagere functie gezet. Het zijn vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het mag niet van de wet, maar het gebeurt wel. Hoe kan het dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt?

Deel jouw ervaring 27 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 17 februari 2020 om 22:15  NPO2

115 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Je bent zwanger. Yes! Na de zware eerste maanden vol misselijkheid en vermoeidheid voel je je nu goed. Maar helaas blijf je niet lang op die roze wolk zitten.
Alles over dit onderzoek