Nieuws Heel Holland zakt

Gemeenten: ‘We kunnen verzakkende huizen niet meer aan’

zaterdag 17 oktober 2020 Leestijd: 2 min.

Funderingsexpert meet fundering op palen / ANP

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

zaterdag 17 oktober 2020 Leestijd: 2 min.

Gemeenten kunnen het probleem van verzakkende huizen niet meer aan, dat zegt Hilde Niezen, woordvoerder Water bij de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Huiseigenaren stappen nu nog naar hun gemeente als ze funderingsschade hebben, maar de VNG wil dat het Rijk de touwtjes in handen neemt. “Het probleem wordt te groot.”

Vanaf vandaag kun je het funderingsrisicolabel van je eigen huis inzien. Meer weten? Kijk hier.  

Uit 203 van de 355 gemeenten komen inmiddels meldingen binnen van verzakkende huizen, laat het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) weten. Vorig jaar waren dat er nog maar 83. Door de droogte van de afgelopen zomers zijn er veel meer schades bijgekomen.

Huiseigenaar machteloos
Huiseigenaren met schade voelen zich machteloos omdat ze geen invloed hebben op de oorzaak van hun schade. Wettelijk zijn huiseigenaren zelf verantwoordelijk voor de grondwaterstand onder hun woning, maar ze kunnen de stand niet beïnvloeden. De gemeenten zijn daarnaast verantwoordelijk voor het grondwater in de openbare ruimte, maar ook zij hebben maar weinig instrumenten om er wat aan te doen, volgens Hilde Niezen, woordvoerder Water bij de VNG. “Op dit moment is de huiseigenaar het slachtoffer. En dat vinden wij als gemeente heel naar, want wij willen onze inwoners graag helpen.” 
lees ook: Eigenaar verzakt huis door droogte: ‘Eerder kroop ik door de modder in de kruipruimte, nu is het alleen nog maar stof’ donderdag 10 september

‘Eén ministerie moet de kar trekken’
Waar mogelijk geven gemeenten huiseigenaren advies, maar het probleem wordt ze te groot. Volgens de VNG moeten het Rijk, de waterschappen, de provincies en de gemeenten de problemen samen aanpakken. Niezen: “Ons land is er op ingericht om het water zo gauw mogelijk af te voeren, zodat we droge voeten houden. Maar die gebouwen willen juist natte voeten, dus dat moet anders.” Lage waterstand veroorzaakt juist paalrot en inklinking van de grond, wat verzakking tot gevolg heeft. Niezen ziet dat ministeries elkaar nu de bal toespelen. “En dat helpt niet. Eén ministerie moet de kar gaan trekken.” Ook verzekeraars zouden volgens Niezen een rol moeten spelen door de mogelijkheid te bieden om funderingen te verzekeren.
lees ook: Waterbeheerders niet voorbereid op extreme droogte die huizen doet verzakken: ‘Weersextremen sneller realiteit geworden’ zaterdag 19 september
Ministerie: verzakkingen probleem gemeente en huiseigenaar
Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat zij de verzakkingen primair de verantwoordelijkheid vinden van gemeenten en huiseigenaren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft aan dat er voor de periode 2022-2027 800 miljoen euro is uitgetrokken om Nederland beter weerbaar te maken tegen droogte en watertekorten. 

Meer weten? Kijk 19 oktober naar onze uitzending Heel Holland Zakt (om 22:25 uur op NPO2). Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Heel Holland Zakt
Verkenning Research Opnames Uitzending

Heel Holland Zakt

Uitzending

Gemeentes kunnen de verzakkende huizen door de droogte niet meer aan. Wie zorgt dat het stopt? En waar komt de rekening te liggen? Kijk maandag 19 oktober naar onze uitzending om 22:15 op NPO2!

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 19 oktober 2020 om 22:20  NPO2

237 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ons nieuws dat één miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken, heeft nogal wat teweeg gebracht. Bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) komen sindsdien dagelijks tientallen ...
Alles over dit onderzoek