'Gemeenten kunnen eigen bijdrage wmo-zorg wel degelijk verlagen’

donderdag 28 april 2016 Leestijd: 2 min.

Mantelzorg03 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

donderdag 28 april 2016 Leestijd: 2 min.

Volgens de belangenorganisatie van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) Per Saldo, zijn veel gemeenten niet op de hoogte van het feit dat zij de eigen bijdrage voor wmo-zorg naar beneden kunnen bijstellen. Eerder spraken we een tipgever uit het Drentse Aa en Hunze die jaarlijks zo’n 1000 euro moet betalen om zelf haar hulpbehoevende man te kunnen begeleiden. Een van de oorzaken is de relatief hoge eigen bijdrage die het stel betaalt. De verantwoordelijk wethouder liet ons weten dat hij daar niets aan kan doen, omdat die eigen bijdrage landelijk voor iedereen gelijk is. Maar volgens Per Saldo is dat maar de halve waarheid.

Stel moet ruim 2000 euro betalen voor zorgvergoeding van 31,20 euro. De vrouw ontvangt per jaar 3996 euro uit het pgb van haar man om hem te begeleiden. Daarover betaalt haar man een eigen bijdrage van 3540 euro per jaar. Blijft over onder de streep: 456 euro per jaar. Omdat de man met het pgb zijn eigen vrouw betaalt moet de vrouw dat geld optellen bij haar inkomen en daar dus belasting over betalen. Uitgaande van het laagste belastingtarief van 36,55 procent over het bedrag van 3996 euro betaalt zij daar 1460 euro per jaar over. Omdat het stel inkomsten en uitgaven deelt vormt het pgb van de man dus een extra kostenpost voor hen van zo’n 1000 euro per jaar.

1460 euro belasting min 456 euro pgb is 1004 euro

De gemeente liet ons weten dat het stel goed is geïnformeerd over de mogelijke financiële consequenties. Maar is er nog iets te doen aan de relatief hoge eigen bijdrage die het stel betaalt? De kans daarop lijkt klein zo blijkt uit de reactie van de gemeente. De verantwoordelijk wethouder laat ons weten ‘dat wij als gemeente geen invloed hebben op de hoogte van de eigen bijdrage. Dit wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) en is dan afhankelijk van de leefsituatie van de mensen.’

Toch is dat maar de halve waarheid, zo blijkt als we bellen met Per Saldo. Het klopt dat het CAK de maximale eigen bijdrage vaststelt maar, zo benadrukt de woordvoerder, ‘gemeenten kunnen wel degelijk afwijken (naar beneden toe) en minder eigen bijdrage vragen’. Die lezing wordt bevestigd door het CAK zelf. ‘Gemeenten mogen op 3 punten afwijken van de maximale periodebijdrage. Maar slechts 20 gemeenten van de 390 doen dat.’ Volgens de woordvoerder impliceert dat dat veel gemeenten niet op de hoogte zijn van die mogelijkheid.

Oproep

De overheid wil dat we meer gaan zorgen voor elkaar, anders wordt de zorg onbetaalbaar. Wij vragen ons af of daar wel altijd de juiste voorwaarden voor worden geschapen. Waar loop jij tegenaan als mantelzorger? Krijg jij ook een vergoeding voor de mantelzorg die je levert vanuit een pgb? Laat het ons weten! tip insturen

[TIP text=Betaal jij ook meer dan je ontvangt voor de zorg die je levert?]

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

251 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek