Gemeenten halen deadline opvang verwarde personen waarschijnlijk niet

dinsdag 01 november 2016 Leestijd: 2 min.

Bron: ANP /

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

dinsdag 01 november 2016 Leestijd: 2 min.

Veel gemeenten zijn op zoek naar alternatieve opvanglocaties nu de politie heeft aangegeven per 1 januari te willen stoppen met het opvangen en vervoeren van verwarde personen. Deze deadline zal echter niet haalbaar zijn voor alle gemeenten, aldus minister Schippers van Volksgezondheid: ‘Hoewel er op veel plaatsen hard gewerkt wordt, is het niet waarschijnlijk dat alle gemeenten een sluitende aanpak hebben per 1 januari 2017.'

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. In 2015 kwamen er ruim 65.000 meldingen bij de politie binnen, dat betekent elke negen minuten een melding. Tot nu toe verschilt de behandeling van deze mensen niet van de aanpak van ‘gewone’ verdachten: ze worden vaak geboeid en door agenten in een politiebusje afgevoerd om vervolgens naar het dichtstbijzijnde cellencomplex te worden gereden.

lees ook: 'Verwarde mensen die geen strafrechtelijk feit hebben gepleegd horen niet in de politiecel' zaterdag 02 juli

Daar moet volgens korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg verandering in komen. ‘Dat is niet humaan en bovendien hebben wij ook niet de juridisch basis om deze mensen op te pakken als ze geen strafrechtelijk feit hebben gepleegd,’ zei Aalbersberg in onze eerste uitzending over ‘verwarde personen'. De politie wil nu vanaf 1 januari 2017 stoppen met de opvang en vervoer van verwarde personen die geen strafbaar feit hebben gepleegd.

‘Dat is niet humaan en bovendien hebben wij ook niet de juridisch basis om deze mensen op te pakken als ze geen strafrechtelijk feit hebben gepleegd’

Pieter-Jaap Aalbersberg, Korpschef Amsterdam

Speciale opvanglocaties

Deze uitspraak zorgde echter voor veel ophef, want als de politie het niet meer gaat doen, wie dan wel? In aller ijl zijn gemeenten daarom opzoek naar alternatieve opvanglocaties om deze mensen wel onder te brengen. Naast Helmond en Nijmegen, kondigde ook Groningen gisteren aan speciale plekken te willen openen voor mensen in psychische nood. ‘De huidige praktijk is dat deze mensen worden aangehouden en vervolgens in een cel terechtkomen, omdat ze niet terechtkunnen in een ziekenhuis of dokterspost. Korte tijd daarna belanden ze weer op straat, waarna alles weer opnieuw begint. Dat is niet wenselijk,’ aldus Wethouder Ton Schroor (D66) van de gemeente Groningen tegenover Dagblad van het Noorden.

Echter niet alle gemeenten zullen de deadline van 1 januari gaan halen, antwoordde minister Schippers van Volksgezondheid op de Kamervragen van Hanke Bruins-Slot (CDA). 'Hoewel er op veel plaatsen hard gewerkt wordt, moet er nog veel werk verzet worden om de aanpak sluitend te maken. Het is daardoor niet waarschijnlijk dat alle gemeenten een sluitende aanpak hebben per 1 januari 2017.’ De minister heeft daarom met de gemeenten afgesproken dat ze voor het einde van het jaar een plan van aanpak moeten hebben liggen voor dit probleem. Aan het einde van 2018 moeten alle gemeenten vervolgens beschikken over een goed werkend systeem voor de opvang van verwarde personen. Het Rijk stelt hiervoor vanaf volgend jaar 30 miljoen euro beschikbaar.

En tot die tijd?

Als het aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie ligt zal de politie ook ná 1 januari verwarde personen opvangen en vervoeren zolang de GGZ samen met de gemeenten die taak nog niet kan overnemen. 'Vanzelfsprekend zullen de verwarde personen niet tussen wal en schip vallen. Daar waar die overdracht kan plaatsvinden, zal die plaatsvinden. In andere gevallen zal de politie eventueel — dat wil zeggen: liever niet, maar als het niet anders kan — die rol nog tijdelijk vervullen,’ aldus Van der Steur tijdens een mondeling vragenuurtje. 
 Het blijft nog steeds de vraag hoe Van der Steur de inzet van politie wil verantwoorden naar de Kamer, gezien Aalbersberg stelt dat ze feitelijk geen aanhoudingsgrond hebben om iemand te vervoeren en vast te houden als die geen strafbaar feit heeft begaan. We blijven dit dan ook op de voet volgen. Heb je een tip voor ons? Meld het dan via tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Verwarde mensen
Verkenning Research Opnames Uitzending

590 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14% ten...
Alles over dit onderzoek