Gemeenten en provincie zijn het eens: A15 moet door tunnel in Helhoek

woensdag 23 september 2015 Leestijd: 1 min.

Lint 009_0 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

woensdag 23 september 2015 Leestijd: 1 min.

Voor het eerst zijn de colleges van de betrokken gemeenten en de provincie Gelderland het eens: de verlengde A15 moet in buurtschap De Helhoek door een tunnel. Daarmee willen zij een ‘ontwrichting van de gemeenschap’ voorkomen. Voor ons dossier Inspraak: burger versus overheid spreken we met verantwoordelijk wethouder Sjef van Groningen, en Marcel Hermsen die het woord voert namens de bewoners van de Helhoek. Zij hebben allebei hun hoop op de tunnel gevestigd.

Verschrikkelijk doemscenario

Met het zogenoemde Ruimtelijk Kwaliteitskader willen de betrokken gemeenten en provincie ‘overmatige extra aantasting van het woon- en leefklimaat voorkomen.’ Wethouder Van Groningen zegt dat hij er alles aan zal doen om die tunnel (officieel: verdiepte ligging met deksel) te realiseren. Want, ‘De Helhoek wordt nu doorkliefd, die hebben het meest verschrikkelijke doemscenario zien ontwikkelen.’

'De Helhoek heeft het meest verschrikkelijke doemscenario zien ontwikkelen.'

Rijkswaterstaat zal de plannen van de gemeenten en provincie nu doorrekenen. Of die tunnel er inderdaad gaat komen, is niet zeker. Eerder hebben de twee geldschieters, de provincie Gelderland en het Rijk, gezegd geen extra geld uit te zullen trekken voor de inpassing van de A15. Het geld dat nodig is voor de aanleg van de tunnel zal dus elders moeten worden bespaard. Óf de minister en de provincie moeten toch met extra geld over de brug komen.

Geen inspraak

Oorspronkelijk zou de weg niet dwars door De Helhoek komen, maar na protesten van onder meer bewoners van Groessen besloot de minister de weg verder van Groessen vandaan te leggen. De Helhoek was het slachtoffer. Vooralsnog hebben de bewoners van De Helhoek nog niet officieel in kunnen spreken over dit traject. Dat volgt na de presentatie van het Ontwerp Tracé Besluit, dat naar verwachting eind dit jaar af is. Maar er moet een wonder gebeuren wil het traject nog gewijzigd worden, realiseert Marcel Hermsen uit De Helhoek zich. Zo heeft Rijkswaterstaat al huizen aangekocht op het tracé. Daarom heeft het buurtschap zijn hoop nu gevestigd op de tunnel.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek