Gemeente weigert “bloedgeld” en haar laatste beetje inspraak

maandag 29 juni 2015 Leestijd: 1 min.

bestuuraaenhunze /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

maandag 29 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Hoeveel inspraak heeft een gemeente als er windmolens geplaatst worden? Heel weinig zo lijkt het. De Drentse gemeenteraad van Aa en Hunze gaf het laatste beetje inspraak dat ze nog had afgelopen donderdag zelfs helemaal op om een breder principieel punt te maken: Den Haag neemt ons niet serieus, dan werken wij ook nergens meer aan mee.

De gemeenteraad verzet zich namelijk tegen de bouw van 16 windmolens. Ze wil er vanwege de landschapsvervuiling en het woon- en leefklimaat maar 10 laten plaatsen. Maar dit project valt onder de Rijkscoördinatieregeling, oftewel, de ministers bepalen. Allemaal om Nederland snel duurzamer te krijgen.

De gemeente had nog één formele taak: het afgeven van een omgevingsvergunning. De afgelopen maanden voerde het ministerie van Economische Zaken de druk fors op, want de planning moet door. Tegelijkertijd weet de gemeente dat als ze de vergunning níet geeft, het Rijk de procedure overneemt en twee keer zo snel door gaat.

Tegenwerking van de gemeente heeft nog twee gevolgen: het beetje inspraak dat nog rest (windmolen 50 meter naar links of rechts) verspeelt ze én het scheelt een groot bedrag aan leges (tussen de 0,5 en 1 miljoen euro). Bloedgeld, zo noemen sommigen in de gemeente het. Maar wel geld dat gebruikt kan worden om het windmolengebied te helpen.

Minister Kamp van Economische Zaken lijkt niet gevoelig voor alle sentimenten. Hij doorloopt netjes de procedures, zo zei hij afgelopen woensdag in de buurgemeente Borger-Odoorn, waar exact hetzelfde speelt. Hier de reportage van datzelfde bezoek.


Volgens hoogleraar bestuursrecht Broring voelen veel meer gemeenten zich gepiepeld. Het vertrouwen in de (lokale) politiek brokkelt zo verder af. De burgers zijn boos, want het ministerie liet zich hier jaren lang amper zien, liet alles over aan provincie en gemeenten, maar het ministerie heeft nu alle touwtjes in handen en bepaalt.

Vandaar dat een gemeente dan nu uit woede en frustratie kan zeggen: jammer, maar we spelen het spel niet meer mee. En dat is precies wat de gemeenteraad van Aa en Hunze heeft gedaan. De vergunning wordt niet afgegeven, uit principe, maar ze schieten er zelf uiteindelijk niets mee op.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek