‘Gemeente vraagt informatie op bij Marktplaats over handel van mensen met uitkering’

vrijdag 27 maart 2015 Leestijd: 1 min.

Marktplaats algemeen /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

vrijdag 27 maart 2015 Leestijd: 1 min.

Op onze onderzoeksvraag of iemand met een bijstandsuitkering wel iets mag verkopen op Marktplaats, kwamen vele reacties op Facebook en Twitter waaronder deze:Tweet Marktplaats.png

Klopt het wat deze Twitteraar zegt? Ja, zo blijkt als we vandaag de advocaat van een andere tipgever spreken. De raadsman staat een dame bij die raskatten heeft en af toe kittens verkoopt als er weer jongen zijn geboren.

Volgens de Sociale Dienst handel en inkomsten die gemeld hadden moeten worden, volgens de advocaat een hobby die meer kost dan het oplevert. De advocaat zegt dat hij zaken heeft gehad waarbij de Sociale Dienst inderdaad bij Marktplaats informatie opgevraagd heeft om in kaart te brengen hoe een bijstandsgerechtigde handelt op Marktplaats.

Op Facebook laat iemand weten dat jurisprudentie uitwijst dat je wel privéspullen mag verkopen op internet, maar dat als je er geld mee verdient het opgegeven dient te worden bij de Sociale Dienst. Zie zijn reactie hieronder. De Raad waarnaar hij verwijst is de Centrale Raad van Beroep, die zich uitspreekt als uitkeringsgerechtigden bezwaar aantekenen tegen opgelegde sancties:

Facebook reactie Marktplaats.png

Maar wanneer is iets privé en wanneer is het een ongeoorloofd handeltje? Dat wil de Sociale Dienst blijkbaar achterhalen via de gegevens van Markplaats. Maar hoe vaak komt het voor dat Marktplaats gegevens verstrekt? En welke informatie krijgt de Sociale Dienst dan?

We hebben contact gelegd met Marktplaats en wachten op een reactie. Wordt vervolgd.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

542 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek