Gemeente Tilburg: 'Geef bijstandsgerechtigden vertrouwen'

donderdag 01 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Erik de Ridder /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

donderdag 01 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

We hebben in ons dossier Sociale Dienst veel aandacht besteed aan de manier waarop de gemeente Rotterdam omgaat met de tegenprestatie. Hoe zit dat eigenlijk in andere gemeentes? Want iedere gemeente mag zelf bepalen hoe de tegenprestatie wordt ingevuld.

Er komt een tip binnen vanuit Tilburg van bijstandsgerechtigde Paula Anguita. Zij heeft een brief geschreven aan staatssecretaris Jetta Klijnsma die verantwoordelijk is voor de Participatiewet:

'U weet natuurlijk dat ik verplicht ben om een tegenprestatie te leveren voor de bijstandsuitkering die ik ontvang. Gelukkig heeft de gemeente Tilburg besloten dat steuntrekkers in deze gemeente zelf hun tegenprestatie mogen kiezen, zolang deze aan een paar voorwaarden voldoet. Ik heb ervoor gekozen, als tegenprestatie, om u te gaan helpen door uw Participatiewet beter te maken, zodat deze werkbaar en leefbaar wordt. Voor ambtenaren die het moeten uitvoeren én voor mensen die de pech hebben om van een bijstandsuitkering afhankelijk te zijn.'

We besluiten eens met Paula te bellen. Zij vertelt ons dat zij werkt aan het ‘Vertrouwensexperiment’ in Tilburg, de gemeente waar zij bijstand ontvangt. Dat experiment houdt in dat een groep bijstandsgerechtigden niet meer verplicht hoeft te solliciteren of een re-integratietraject hoeft te volgen. Het is ontstaan nadat Paula een blog schreef over haar ervaringen als werkzoekende in Tilburg en hoe dat traject haar demotiveerde. In Tilburg wil men bijstandsgerechtigden nu op een andere manier gaan benaderen, en niet uitgaan van wantrouwen maar van vertrouwen, vertelt Paula. Hoe zit dat precies?

We bellen met de Tilburgse wethouder Erik de Ridder. Want dit plan komt uit zijn koker.

De Ridder vertelt:

‘We willen de tegenprestatie op een andere manier gaan invullen. De nadruk moet af van de regels en sancties. Als bijstandsgerechtigden tijdelijk betaald werk kunnen krijgen, dan moeten ze daar ook wel wat aan verdienen. We hebben, samen met Groningen, Utrecht en Wageningen, aan staatssecretaris Klijnsma de ruimte gevraagd om mensen meer vrijheid te mogen geven bij het kiezen van hun tegenprestatie. We willen dat doen op grond van artikel 83 van de Participatiewet, waarin staat dat je als gemeente mag innoveren en experimenteren voor een periode van drie jaar. Klijnsma denkt dat dat niet kan en dat de wet moet worden veranderd. Maar ik denk dat het wél kan en houd voet bij stuk.’

In Tilburg kiezen ze dus voor een hele andere benadering van de tegenprestatie dan in Rotterdam, waar een streng beleid geldt als het gaat om bijstandsgerechtigden die een tegenprestatie moeten leveren. Wat vindt De Ridder van de Rotterdamse aanpak?

‘Rotterdam staat helemaal aan de andere kant van het spectrum. Dat is eigenlijk de ‘logische’ benadering van de tegenprestatie, in lijn met de wet. Dus: Steeds stringenter, het ‘voor wat hoort wat’-principe. Ik vind: je hoort als bijstandsgerechtigde niet het gevoel te krijgen dat je een tik op de vingers verdient. De nadruk moet veel meer liggen op wederkerigheid. Ik wil mensen niet pushen om met een hesje aan te schoffelen.’

Of je als bijstandsgerechtigde in Rotterdam of Tilburg woont, maakt dus een groot verschil. Heeft u ervaring met gratis werk in uw gemeente en bent u tevreden of ontevreden over de aanpak? Tip De Monitor!

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

543 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek