Gemeente Stadskanaal gebruikt foutieve fotomontage om Kamerleden te beïnvloeden

woensdag 30 september 2015 Leestijd: 2 min.

artist impression /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

woensdag 30 september 2015 Leestijd: 2 min.

De gemeente Stadskanaal is niet onder de indruk van onze bevindingen over een zwaar overdreven fotomontage. Stadskanaal gebruikt de afbeelding voor de lobby tegen de komst van een windpark aan haar gemeentegrens. Op deze 'artist impression' zijn de windmolens achter Stadskanaal 3 maal te groot afgebeeld, zo blijkt uit analyse van de fotomontage door 3 onafhankelijke experts. We stuitten op de afbeelding in ons dossier Inspraak: burger versus overheid.

Stadskanaal heeft niets te vertellen

De gemeente Stadskanaal ligt in het zuidelijkste puntje van de provincie Groningen. Net over de provinciale en gemeentelijke grens komt een windpark waarover de gemeente Stadskanaal officieel niets te zeggen heeft. Maar de molens komen wel in de achtertuin van de gemeente. Middels een lobby van onder andere Tweede Kamerleden probeert de gemeente te redden wat er te redden valt. Kennelijk dus ook door het gebruik van een onjuist toekomstbeeld.

‘Stapeltje A4-tjes met een nietje erdoorheen’

Het is een uiterst merkwaardig telefoongesprek met de woordvoerder van Stadskanaal. Zo mogen we de uitgave onder geen beding een brochure of folder noemen, maar is de uitgave met voorop het logo van de gemeente, de gewraakte afbeelding en de titel Toekomstbeeld? niet meer dan ‘een stapeltje A4-tjes met een nietje erdoorheen’.

TOEKOMSTBEELD.jpg

De Monitor is volgens de woordvoerder te veel bezig met de vraag of de afbeelding wel wetenschappelijk getoetst is. Ondertussen schroomt de gemeente niet om de foutieve afbeelding in te zetten in de lobby tegen de komst van het park. ‘Dit is wat wij willen meegeven aan Tweede Kamerleden. (…) Jullie hechten veel te veel waarde aan wat dan een document zou zijn of een brochure en de waarheidsgehalte van die impressie. Daar gaat het niet om.’ Volgens de woordvoerder wil de gemeente met het stapeltje A4-tjes vooral laten zien wat er leeft in de regio.

'Het gaat niet om het waarheidsgehalte van die impressie'

Raadsel

Het is één groot raadsel wie verantwoordelijk is voor de afbeelding. Volgens Jan Nieboer van de actiegroep Platform Storm, die wij interviewden voor onze uitzending van komende zondag over inspraak, is de afbeelding gemaakt in opdracht van de gemeente Stadskanaal. Maar de woordvoerder van de gemeente beweert dat hij van de actiegroep van Nieboer afkomstig is. Nieboer weer: ‘Die afbeelding is zeker niet gemaakt door iemand die lid is van Platform Storm’.

Conclusie

Wie de afbeelding ook gemaakt heeft, de gemeente Stadskanaal verspreidt een afbeelding waarvan alle verhoudingen zoek zijn en gebruikt die dan wel om te lobbyen tegen de komst van het windpark. Bovendien laat de gemeente weten de afbeelding gewoon te blijven gebruiken, of hij klopt of niet.

Kent u nog meer voorbeelden van impressies die gebruikt worden om voor- of tegenstanders van windparken te overtuigen? Tip ons!

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek