Gemeente Oss kent mantelzorger toch vergoeding toe

dinsdag 13 september 2016 Leestijd: 1 min.

SimonePardoen /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

dinsdag 13 september 2016 Leestijd: 1 min.

De gemeente Oss komt terug van haar besluit om mantelzorger Simone Pardoen geen vergoeding toe te kennen voor de zorg die zij levert aan haar man en twee kinderen. Er dreigden financiële problemen omdat het gezin afhankelijk was van de betalingen uit het pgb voor Simone. We spraken de familie Pardoen voor onze tweede uitzending in het dossier Mantelzorg.

Verantwoordelijk wethouder René Peters (CDA) gaat uit van ‘eigen kracht’ en vindt dat zorg die door een naaste geleverd wordt in principe niet betaald moet worden. Daarom zette de gemeente een streep door de circa 8000 euro die Pardoen tot vorig jaar jaarlijks ontving uit het pgb van haar man en kinderen.

‘Dit heeft enorme financiële gevolgen,' vertelde Simone ons, ‘omdat het gewoon heel moeilijk is om een baan te combineren met mijn rol als mantelzorger voor 3 personen.' Maar, zo liet wethouder Peters ons weten, een pgb is niet bedoeld ‘om tijd te kopen om mantelzorg te kunnen doen.’ Simone was juist minder gaan werken om de zorg voor haar gezin op zich te nemen. De vergoeding uit het pgb bood haar die mogelijkheid.

pgb is niet bedoeld ‘om tijd te kopen om mantelzorg te kunnen doen.’

Wethouder René Peters

lees ook: Verwarring compleet: Overtreedt gemeente Oss de wet of niet? vrijdag 10 juni Simone en Erik tekenden bezwaar aan bij de gemeente, en kregen gelijk. De Commissie Bezwaarschriften is hard in haar oordeel over het besluit van de gemeente: ‘Niet is gebleken dat in het onderzoek (naar de zorgvraag van Erik Pardoen, red.) met de complexe gezinssituatie rekening is gehouden. Evenmin is gebleken dat een beoordeling van de veiligheid in geval van psychoses heeft plaatsgevonden. Verder blijkt uit het onderzoek niet in hoeverre de noodzakelijke ondersteuning die de partner van de heer Pardoen verleent, nog als gebruikelijke zorg kan worden aangemerkt.’

Gebruikelijke zorg

En dat is cruciaal: Gaat het hier om gebruikelijke zorg of niet? Nee, is het nieuwe oordeel van de gemeente. Het is niet gebruikelijk dat iemand de zorg voor een partner met schizofrenie op zich neemt. En daarom mag Simone betaald worden uit het pgb van haar man. ‘U bent vrij in het kiezen van de hulpverlener,' schrijft de gemeente nu.

Uitzending terugkijken

Kijk de uitzending over Erik en Simone hier terug.

Bekijk ons hele dossier Mantelzorg hier. Heb jij een tip voor ons over dit onderwerp of ergens anders over? Mail naar tip insturen

Lees meer over

Gezondheid en zorg Mantelzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

Mantelzorg

Research

Deel jouw ervaring 55 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 05 juni 22:35u, NPO2

249 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorg rondom ouderen thuis wordt zoveel mogelijk afgeschaald om de kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en capaciteit vrij te maken voor noodzakelijke zorg. Wat zijn de gevolgen?
Alles over dit onderzoek