Gemeente Gouda betaalt geld terug aan gekorte mantelzorger

woensdag 24 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Noordhoek_0 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

woensdag 24 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Wethouder Sociale Zaken Rogier Tetteroo van Gouda gaat Ruth Noordhoek het geld terugbetalen dat van haar bijstandsuitkering is ingehouden omdat ze mantelzorg gaf aan haar doodzieke ex-man. Hiermee lost de wethouder in wat hij eerder al beloofde.

Ruth Noordhoek werd vier maanden lang met €264,- per maand gekort omdat de Sociale Dienst het mantelzorgen had bestempeld als werk en dus iets waarmee ze inkomen had kunnen vergaren. Ze kreeg pas weer een volledig bedrag toen ze besloot om te stoppen met de mantelzorg van haar dementerende ex. Kijk hier haar volledige verhaal.

In mei maakte wethouder Tetteroo al excuses voor onze camera voor de gang van zaken. ‘Als ik dat soort dingen hoor dan lig ik daar wakker van. Dat is gewoon echt niet de bedoeling. Echt niet de manier waarop we in Nederland om zouden moeten gaan met die regels van bijstand versus de regels van mantelzorg,’ aldus de Goudse wethouder.

Hij beloofde het goed te maken met Ruth Noordhoek. ‘Het is evident dat ik bij mevrouw langs ga om ook met haar persoonlijk van gedachten te wisselen en alles nog eens tegen het licht te houden. En namens de gemeente daar sorry te zeggen.’

De wethouder ging de dag na de opnames langs met een bos bloemen. Hij kon toen nog niets zeggen over het terugbetalen van het ingehouden bedrag omdat hij eerst het hele dossier wilde bestuderen. Nu dat gebeurd is, komt Tetteroo tot de conclusie dat het geld ten onrechte is ingehouden en heeft hij toegezegd het geld terug te betalen.

Ruth Noordhoek laat ons weten dat ze blij is. ‘Ik had dit echt niet verwacht. Ik krijg de tijd met mijn ex-man er niet mee terug, maar ik ben blij dat de wethouder het zo heeft aangepakt.’

Ons onderzoek gaat door. Bent u ook gekort op uw uitkering omdat u mantelzorg leverde? Laat het ons weten via demonitor@kro-ncrv.nl of via 035 – 671 97 94.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek