‘Gemeente cremeerde mijn vader zonder dat wij dat wisten’

zondag 11 februari 2018 Leestijd: 2 min.

'Eén belletje had de gemeente moeten plegen' / Dreamstime

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zondag 11 februari 2018 Leestijd: 2 min.

Met enige regelmaat krijgen we via onze website opmerkelijke tips binnen, maar de tip van Dirk Tellekamp springt in het oog. Hij schrijft ons omdat zijn vader op 65-jarige leeftijd overleed: ‘Door fouten van gemeente Lelystad zijn wij als kinderen (zoon en twee dochters) niet op de hoogte gesteld van zijn overlijden en is hij zonder enig overleg gecremeerd.’

‘Huh?’ Dat was onze eerste reactie toen we het bericht van Dirk lazen. Om te achterhalen wat er gebeurd is, bellen we Dirk op. Hij legt uit dat na de scheiding van zijn ouders in 2001 het contact met zijn vader is verwaterd. ‘Ik had het gevoel dat ik tussen mijn vader en moeder moest kiezen. Ik heb min of meer voor mijn moeder gekozen.’

Anderhalf jaar geleden wilde Dirk weer contact met zijn vader leggen. Hij was inmiddels zelf vader geworden en had zijn zoon in de familietraditie ook Dirk genoemd. Vader, zoon en kleinzoon heten allemaal Dirk. Hij wilde de relatie zijn vader nieuw leven inblazen en hem vertellen dat er inmiddels een zevende generatie Dirk op de wereld was gezet.

‘Zit je?’

Niet lang na zijn voornemen om zijn contact met zijn vader te herstellen, krijgt hij een telefoontje van zijn moeder. ‘Zit je?,' vraagt Dirks moeder door de telefoon. ‘Je vader is een paar weken geleden overleden.’ De moeder van Dirk kreeg een brief van de verzekering waaruit ze op konden maken dat vader overleden was.

Dirk gaat op onderzoek uit. Wat is hier gebeurd? Via de gesloten instelling in Lelystad waar zijn vader pas een paar weken woonde, kreeg hij na aandringen te horen dat hij daar een natuurlijke dood was gestorven. De instelling wist dat zijn vader drie kinderen had. Ook uitvaartonderneming Monuta wist het, net als de gemeente Lelystad. Geen van de organisaties informeerde Dirk en zijn zussen over de dood van hun vader. 

Schuld

‘De gemeente geeft de schuld aan Monuta en Monuta aan de gemeente. Na uitzoekwerk weten we dat de gemeente in gebreken is gebleven,’ schrijft Dirk in zijn tip. Met Monuta heeft Dirk na het vreemde voorval goede gesprekken gehad. De uitvaartonderneming betreurt volgens Dirk wat er is gebeurd.

Voor de opstelling van de gemeente Lelystad heeft hij geen goed woord over. ‘Tot op de dag van vandaag hebben wij geen verontschuldigingen gehad van de gemeente Lelystad. Met het verlies van onze vader zijn we dagelijks bezig. De dood is onomkeerbaar, maar een uitvaartdienst was zo mooi geweest voor het verdriet van het verlies,’ aldus Dirk.

Rouwproces

De teleurstelling zit diep bij Dirk en zijn zussen. Het voelt bijna traumatisch. ‘Een uitvaart is een belangrijk onderdeel van het rouwproces en dat is ons ontnomen. Om zo nog één keer heel dicht bij papa te kunnen zijn en afscheid te kunnen nemen.’

De oplossing was volgens hem zo simpel geweest. ‘Eén belletje had de gemeente moeten plegen. Dat hebben ze niet gedaan en dat steekt me. Ze hebben ook geen excuses aangeboden. Erg kil. Vreselijk als je zo op 38-jarige leeftijd je vader moet verliezen,’ zegt  Dirk.

Komt dit vaker voor?

Volgens onze tipgever wist de gemeente niet hoe ze het op moesten lossen. ‘Hij is toch al dood, wat wilt u nu dan nog?,' zo omschrijft hij de reactie van de gemeente. Dirk wil het afsluiten, maar wil vooral ook weten of dit vaker voorkomt.

We hebben ook de gemeente Lelystad om een reactie gevraagd. Die heeft na herhaaldelijke verzoeken en toezeggingen vooralsnog niet gereageerd.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

OPROEP:

Heb jij ervaring met slordigheden van de gemeente? Laat het ons weten.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek